Германия се святка на Москва

0
Министерството на външните работи на Германия нарече действията на руското правителство „неразбираеми и неприемливи”
Министерството на външните работи на Германия нарече действията на руското правителство „неразбираеми и неприемливи”

Заместник-председателят на Бундестага Йоханес Зингхамер обяви, че отлага посещението си в Москва до изясняването на обстоятелствата около отказа депутатът Карл- Георг Велман да бъде пуснат в Русия.

В руската столица Зингхамер възнамеряваше да проведе срещи в Министерството на външните работи, с представители на православното духовенство и с неправителствени организации, но промени плановете си заради инцидента с германския депутат.

„Като заместник председател на Бундестага не мога да се съглася с това, че моят колега от парламента не беше пуснат да влезе в страната на летището в Москва без каквито и да било обяснения”, заявава Зингхамер пред „Дойче веле”. И подчерта, че в трудни времена диалогът не бива да се прекъсва.

В понеделник депутатът от Бундестага от Християндемократическия съюз Карл-Георг Велман, който е експерт по външнополитическите въпроси и председател на групата за германско-украинската приятелство, пристигна на летище „Шереметево”, където научи, че няма право да влиза в Русия до 2019 г.

Министерството на външните работи на Германия нарече действията на руското правителство „неразбираеми и неприемливи” и призова Москва да отмени забраната за влизане в Русия на депутата. По-късно Велман се оплака пред „Комерсант”, че на летището с него са се държали „крайно неприветливо”.

Докато се обяснявал с граничарите, на няколко пъти грубо и високо са му крещяли. Той допълва, че с него са се държали като с престъпник – забранили му до сутринта да напуска транзитната зона, а на сутринта му взели паспорта и му го върнали едва на борда на самолета, с който отпътувал за Германия.

Германският депутат предполага, че не е пуснат в Москва, тъй като е влязъл в черния списък, който Русия направи в отговор на санкциите на ЕС. Политикът смята, че е станал персона нон грата заради това, че се е изказвал в качеството си на външнополитически експерт на фракцията. И се оплака, че човек научава, че е в този черен списък едва след като кацне на летището в Москва.

През май 2014 г. германският депутат беше в Украйна по време на президентските избори като член на мисията от наблюдатели на ОССЕ.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари