Германия пое ръководството на силите на НАТО с много висока степен на готовност

0
Понастоящем общият брой на тези сили възлиза на 11 500 войници
Понастоящем общият брой на тези сили възлиза на 11 500 войници Снимка: iStock / Getty Images

Понастоящем общият брой на тези сили възлиза на 11 500 войници

В началото на новата година Германия пое ръководството на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Понастоящем общият брой на тези сили възлиза на 11 500 войници, като 8000 от тях са военнослужещи от германските въоръжени сили.

Идеята на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност е да могат да бъдат разположени където и било в рамките на от 48 до 72 часа.

НАТО окачествява тези си сили, чието ръководство се сменя всяка година, като ключов елемент от системата за възпиране и отбрана в Европа.

"Докато незаконната война на Русия в Украйна продължава да застрашава мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на НАТО да защитава и отбранява всеки сантиметър от територията на алианса", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску в Брюксел преди настъпването на новата година.

Другите осем държави от НАТО, които участват в многонационалните сили тази година, са Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.

Силите с много висока степен на готовност на НАТО бяха създадени на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г., в отговор на руската анексия на Крим, припомня ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари