Германия подготвя здравната система за евентуален военен конфликт

0
Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах обяви, че лятото ще бъде подготвен съответен законопроект
Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах обяви, че лятото ще бъде подготвен съответен законопроект Снимка: ЕПА / БГНЕС

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах обяви, че лятото ще бъде подготвен съответен законопроект

С оглед на войната в Украйна и агресивната реторика от страна на Москва федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах (SPD) иска да подготви германската здравна система за евентуални военни конфликти, предаде БГНЕС.

Германия трябва да се подготви по-добре не само за бъдещи пандемии, но и "за големи бедствия и възможни военни конфликти", заяви Лаутербах пред "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" (NOZ). Той обяви, че през лятото ще бъде изготвен съответен законопроект.

"Би било глупаво да кажем, че като не се подготвяме за военен конфликт и тогава той няма да дойде", каза Лаутербах на въпроса дали се опасява да бъде обвинен в всяване на страх. "Да не правим нищо не е вариант. Обрат е необходим и за системата на здравеопазването. Особено като се има предвид, че в случай на съюз Германия може да се превърне в център за грижи за ранени и пострадали хора и от други държави."

"Вече сме приели за лечение повече тежко ранени хора от Украйна, отколкото която и да е друга европейска държава", продължава министърът на здравеопазването. "Те са почти 1000."

В отговор на пандемията от Ковид коалицията се съгласи да подготви по-добре структурите на здравната система за големи кризи, когато стартира преди две години и половина. "След престъпното руско нападение над Украйна това предизвикателство за съжаление стана по-важно. Вече сме обменили идеи със специалисти от Бундесвера и работим с министерствата на отбраната и на вътрешните работи."

"Очаквам, че през лятото ще представим проектозакон по този въпрос, който скоро след това ще бъде иницииран от кабинета", продължи министърът. Лаутербах описва контурите на закона по следния начин: "В случай на криза всеки лекар, всяка болница, всеки здравен орган трябва да знае какво да прави. Нуждаем се от ясни отговорности - например за разпределянето на голям брой пострадали хора в клиниките в Германия."

Каналите за докладване и възможностите за прехвърляне на пациенти в цяла Германия също трябва да са ясни, каза Лаутербах. Освен това разпоредбите за натрупване на запаси не са достатъчни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    КилоМ
    Добре е да са подготвени щом техни генерали планират терористични атаки по Русия.
  • 8
    1
    фена на Путин
    Тези безгръбначни нещастници верно ни готвят за война. Горко на планетата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари