Германия облекчава ограниченията за ваксинирани хора

1
Получилите две дози от ваксина срещу COVID-19 ще могат да се движат спокойно и да посещават всички заведения и други обекти
Получилите две дози от ваксина срещу COVID-19 ще могат да се движат спокойно и да посещават всички заведения и други обекти Снимка: © AP

Получилите две дози от ваксина срещу COVID-19 ще могат да се движат спокойно и да посещават всички заведения и други обекти

Германското правителство се съгласи във вторник да облекчи ограниченията за хората, които са напълно ваксинирани или са се възстановили от COVID-19. Това заяви министърът на правосъдието Кристин Ламбрехт, който смята, че ограниченията, въведени да сдържат инфекциите и да предотвратят претоварването на здравната система, трябва да бъдат отпуснати, след като вече не могат да бъдат оправдани.

"Ако рискът от предаване на вируси е значително намален при напълно ваксинирани и възстановени хора, това трябва да се вземе предвид при мерките. Вече внедрихме това“, каза тя, предава Economic.

Около 8% от населението на Германия е получило две дози от ваксината и повече от 28% от първата. С нарастването на темповете на ваксинациите и падането на инфекциите правителството се надява, че скорошните мерки за блокиране, които са в сила от ноември и са затегнати оттогава, скоро ще бъдат премахнати.

Указът, който сега трябва да бъде одобрен от долната и горната камара на парламента, може да влезе в сила през уикенда“, каза Ламбрехт.

Според промените тези, които са напълно ваксинирани или са се възстановили от COVID-19, вече няма да имат отрицателен тест, за да пазаруват, да ходят на фризьор или да посещават туристически атракции. Те също така ще бъдат освободени от нощния комендантски час и ще могат да се срещат без ограничения.

Въпреки това ваксинираните хора все още ще трябва да носят маски за лице и да се придържат към правилата за социално дистанциране.

Даването на специални свободи на ваксинираните е труден въпрос, като някои се опасяват, че това може да доведе до социално напрежение в момент, когато не всеки е имал възможност да се ваксинира, както и да затрудни регионите да налагат ограниченията.

Но други казват, че релаксиращите ограничения могат да действат като стимул за ваксиниране. Около 72% от германците казват, че искат да се ваксинират срещу COVID-19, според последното проучване на Института „Робърт Кох“ за инфекциозни болести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари