Германия намалява наполовина вноса на руски петрол до лятото

0
"До края на годината планираме да бъдем почти независими", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек
"До края на годината планираме да бъдем почти независими", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек Снимка: АР/БТА

Германия ще намали наполовина вноса на руски петрол до лятото, съобщи министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Франс прес и ДПА

До средата на годината вносът на руски петрол ще бъде намален наполовина, а до края на годината планираме да бъдем почти независими, посочи Хабек пред журналисти, информира БТА. 

Страната иска силно да намали голямата си зависимост от енергийните ресурси от Русия, като до есента ще може да се справя и без руски въглища.

Този процес обаче се очертава по-бавен за руския газ, от който страната зависеше на над 55 на сто преди кризата, отбелязва АФП. Според Берлин Германия може да стане в голяма степен независима от руския газ до средата на 2024 година.

Преди инвазията в Украйна, Германия внасяше една трета от петрола си и около 45 процента от въглищата от Русия, според статистически данни на германското правителство.

Но вече компаниите, купуващи течни изкопаеми горива, оставят да изтекат договорите им с руските доставчици, не ги възобновяват и се обръщат към други доставчици, изтъква правителството.

Страната вече намали вноса на руски газ през последните седмици и те вече са 40 на сто спрямо 55 на сто преди инвазията в Украйна.

Германия отпусна 1,5 милиарда евро в началото на март за мащабни покупки на втечнен газ, доставян през океана от източници като Катар и САЩ.

Но Германия засега няма терминал за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) и зависи от инфраструктурите на европейските си съседи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Нели КОЛЕВА
    Германците според мен пак ще внасят руски газ,но доставките ще бъдат под чужд флаг.Те по принцип са доста разумни.Въпросът е какво ще направи нашето правителство и дали няма да стане както винаги-все друг ни е виновен!
  • 6
    1
    русенец
    И кое ще ви е по-евтино? Да внасяте руска газ с руски танкери от САЩ и Катар или да ползвате тръбите към Германия ? Защото 1/3 от газовозите са руски.:) Освен това втечняването и после превръщането отново в газ е трудоемък, енергоемък и бавен процес, който доста оскъпява продукта. Иначе САЩ могат да ми доставят по0 10% от нуждите на Германия. Имам усещането, че страните от ЕС се самонавиват, че имат алтернатива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари