ГЕРБ с преднина от 4% пред БСП

0
Доверието към политиците рязко спадна
Доверието към политиците рязко спадна Снимка: Труд

В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз се отчита ерозия в общественото доверие към политическия елит на страната.

Това показва проучване на социологическата  агенция "Маркет линкс" за обществено-политическите нагласи в България проведено в началото на октомври.

Според него ако парламентарните избори бяха сега само ГЕРБ и БСП биха прескочили четири процентовата бариера за влизане в парламента. Разликата между двете политически сили е малка, като управляващите от ГЕРБ имат 4 на сто преднина пред социалистите. Партньорът в управляващата коалиция "Обединени патриоти" е на кантар, но има потенциал да влезе.

Останалите парламентарно представени сили  ДПС и "Воля" на Веселин Марешки събират едва 3% подкрепа.

Висок е делът на гражданите, които не се чувстват представени от нито един от настоящите политически субекти. Общо 43% декларират, че не биха гласували или не са решили кого да подкрепят, ако днес се провеждат парламентарни избори.

Близо две трети от българите са песимисти за развитието на страната. Традиционно най-високо е одобрението на държавния глава (56%), а най-ниско е доверието в парламента (12%). Премиерът Бойко Борисов запазва значително висок личен рейтинг (29%), показва още проучването.

Към момента на провеждане на настоящото проучване е видно, че президентската институция се ползва с най-високо обществено доверие. На този етап острата конфронтация между президента и ГЕРБ все още не оказва съществено негативно влияние върху публичния имидж на държавния глава, смятат от "Маркет линкс".

Президентът е с най-устойчива подкрепа и най-висок положителен баланс между позитивните и негативните оценки (съотношение 56:18), следван от традиционно одобряваните институции на българската армия (40:27) и българската православна църква (38:30).

Народното събрание (12% положителни, 61% отрицателни оценки) е с най-ниска степен на обществено доверие и открояващ се отрицателен баланс между позитивни и негативни оценки.

Над една пета от българите (21%) споделят доверие в дейността на правителството. На противоположния полюс са близо 54% от хората. Те декларират, че нямат доверие в кабинета "Борисов ІІІ".

Към настоящия момент обаче кабинетът демонстрира политическа стабилност, а предвид предстоящото европредседателство на страната, през идните шест месеца не се очертават условия за предсрочен вот, посочват от "Маркет линкс".  

Премиерът е със значително по-висок личен рейтинг в сравнение с оглавяваното от него коалиционно правителство между ГЕРБ и“Обединени патриоти“. 29% имат положително отношение към Бойко Борисов, дължащо се не само на личната му политическа харизма, но и на сравнително успешната му дейност в международен аспект –срещи с Меркел, Макрон и Ердоган, както и подписване на договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония, смятат от "Маркет линкс".

Критични възгледи относно работата на премиера споделят около половината от българите.

Недоверие към всички политически сили

Всички политически сили са с подчертано отрицателен баланс между позитивните и негативните оценки, показва проучването на "Маркет линкс".

Преднината на ГЕРБ пред втората политическа сила БСП е около 4%. Към настоящия момент ГЕРБ може да разчита на 21% от гласоподавателите, но електоралнияттаван на партията е значително по-висок, тъй като около една трета (33%) декларират, че имат положително отношение към управляващата политическа сила.

Въпреки вътрешните проблеми в БСП, социалистическата партия запазва устойчива позиция - 27% от хората имат положително отношение към БСП, а 17% са готови да я подкрепят с вота си.

Въпреки че електоралната тежест на "Обединени патриоти" е около 4%, регистрираното доверие към тях е 21%, дължащо се на успешно изградената колаборация между тях и ГЕРБ.

Към настоящия момент останалите политически сили са с ниски стойности на електорална подкрепа. Прави впечатление, че ако десните формации намерят помежду си общ език, биха разполагали с електорален потенциал да се превърнат в трета или четвърта политическа сила върху политическата карта.

Национално-представително проучване на "Маркет линкс" е проведено в периода от 6 до 16 октомври сред 1017 души на възраст над 18 години и е финансирано от социологическата агенция.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари