ГЕРБ - Русе: Част от малките населени места са заплашени да останат без ток

0
Общината купува ток на свободния пазар, но договорът с доставчика изтече
Общината купува ток на свободния пазар, но договорът с доставчика изтече Снимка: TVN

Вече трети месец Община Русе харчи двойно повече пари за електроенергия, тъй като я купува на цени на свободния пазар.

За това алармираха общински съветници от групата на ГЕРБ, предава ТВН. Причината е, че общината няма сключен договор за доставка на електроенергия. Старият договор е изтекъл на 29 февруари а нов, с краен доставчик, не е подписан. Това, по думите на председателя на групата общински съветници Бедрос Пехливянан, поставя малките населени места под угрозата след няколко месеца да останат на тъмно, тъй като отпуснатите им за електроенергия средства ще свършат.

Община Русе е обявила обществена поръчка от декември месец 2019 г. и до края на февруари трябваше да си избере доставчик, който да осигурява електроенергия от месец март, поясни общинският съветник Светлозар Симеонов. Той допълни, че цената, която е договорена до 29 февруари е била 82,84 лева на мегаватчас. Тъй като за месец март няма сключен договор с доставчик, цената скача до 163 лв/мВтч, каквато е на свободния пазар, а през април вече е 173 лв/мВтч . За май месец все още няма сключен договор с доставчик и Общината ще трябва да плати по 146 лв/мВтч. Само за месеците март и април Община Русе ще плати 160 000 лева повече", каза Симеонов.

Отговор защо се е стигнало до това положение и как ще се излезе от него се очаква да даде кметът Пенчо Милков на предстоящата на 21 май сесия на Общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари