ГЕРБ поиска от Конституционния съд да разтълкува Истанбулската конвенция

0
По документа стоят 75 подписа на депутати от партията
По документа стоят 75 подписа на депутати от партията

ГЕРБ внесе в Конституционния съд (КС) искането за преценка на съответствие на Истанбулската конвенция (ИК) с конституцията, предаде репортер на БГНЕС.

Искането беше внесено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и депутата от ГЕРБ Тома Биков.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че основанията за искането са записани в конституцията и в Закона за КС.

Искането е подписано от 75 депутати от ПГ на ГЕРБ. Към искането са приложени и всички получени в НС становища по конвенцията.

Първо сме анализирали всички отрицателни становища, а след това сме дали и нашите аргументи за. Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии. Разяснили сме споровете, свързани с понятията, които касаят взаимодействията с Конституцията“, коментира Данаил Кирилов.

Смятаме, че КС с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали ИК съответства на Конституцията, подчерта той.

Кирилов обясни, че това искане е в случая, когато става дума за ратификация на международен договор. „Конституционният законодател е казал, че е възможен преглед за конституционосъобразност тогава, когато международният договор е сключен, но все още не е ратифициран от законодателния орган. Ние сме в точно тази хипотеза, която е специална и отделна в правомощията на КС, за разлика от общия случай, когато КС не се произнася предварителни по неприети законопроекти“, разясни председателят на правната комисия.

От думите му стана ясно, че след становището на КС, реалните варианти са два. КС да приеме, че ИК съответства на Конституцията, тоест и ратификацията, е допустима. Вторият вариант е да се приеме, че ИК съществено противоречи на основни принципи в Конституцията и в българското обективно право.

Съобразно кой от тези варианти ще се случи, ние ще съобразим по-нататъшното си правно поведение. В никакъв случай не искаме да коментираме на този етап бъдещи евентуални, хипотетични промени в Конституцията. Това е един следващ въпрос, който зависи от много обстоятелства, който зависи, включително и от консенсуса в НС. До този момент ние активно се борим за подкрепа в НС, но бих казал, че не събираме кой знае колко широка подкрепа“, подчерта Данаил Кирилов.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че политическата цел на това искане е да се гарантира, че Конституцията ще се пази. „Нашето разбиране е, че Конституцията е един от основните защитници на традиционните ценности и на християнския културен фундамент на българското общество. Нашето цел е да гарантираме на обществото, че тези ценности ще бъдат съхранявани и пазени от нас. Затова изслушахме всички аргументи-за и против и сме ги приложили“, посочи Биков.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари