ГЕРБ обяви готовност да подкрепи Любомир Каримански за шеф на БНБ

0
Не може да оставим целия паричен поток в ръцете на Асен Василев, заяви депутатът Тома Биков
Не може да оставим целия паричен поток в ръцете на Асен Василев, заяви депутатът Тома Биков Снимка: БГНЕС

Вече повече от час депутатите обсъждат в пленарна зала изборът на управител на БНБ

Кандидатът за високия пост е само един - Любомир Каримански, който е номинация на "Има такъв народ".

ГЕРБ изразиха готовност да подкрепят Каримански.

"Не може да оставим целия паричен поток в ръцете на Асен Василев. Само заради това бих подкрепил Каримански", заяви депутатът Тома Биков, предава в.СЕГА.

Той обясни, че от ГЕРБ никога не биха подкрепили оттеглилия се кандидат Андрей Гюров, само защото е предложен от "Продължаваме промяната". "Това е нашето политическо решение. Само преди месец нашият лидер Бойко Борисов бе арестуван от министъра на ПП Бойко Рашков и няма как да подкрепим решение на тази политическа сила. Да провалим процедурата също е абсурдно, вече два пъти тя се проваля. Кое гарантира, че ще направите третата процедура успешна?", каза Биков.

Припомняме, че номинираният от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров се оттегли от надпреварата, след като битката между ПП и ИТН чий кандидат да поеме управлението на централната банка предизвика сериозно напрежение в четворната коалиция.

Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква Каримански да направи същото и парламентът да стартира нова процедура, но партията на Слави Трифонов обяви, че той няма да се откаже.

Три от партиите в четворната коалиция - ПП, БСП и ДБ, вече обявиха, че няма да подкрепят Каримански и се обявиха за нова още кандидатура, която да не бъде политически натоварена фигура, а експерт.

До последно не бе ясно как ще гласуват днес партиите от опозицията. Анализатори прогнозират, че Каримански няма да успее да получи 50 + 1 гласа и ще бъде насрочена нова процедура за избор на гуверньор на БНБ.

Има съмнения, че чрез игра с кворума кандидатът на ИТН да получи необходимата подкрепа. Според правилата новият управител на БНБ може да бъде избран с 50% от присъстващите в залата плюс един глас. При минимален кворум от 120 гласа, това означава Каримански може да бъде избран с 61 гласа.

Пред Нова тв тази сутрин лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че неговата партия ще участва в гласуването и ще гласува "против" Каримански. "Ние бихме подкрепили единствено кандидат, който е за запазване на българския лев и срещу приемане на еврото", каза Костадинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Признат грях
    Значи съм сгрешил, признавам си греха. Оказа се, че здравият разум в ГЕРБ надделя. Най-накрая и най-заблуденият разбра, че ИМА ТАКЪВ НАРОД си е чисто ДПС. Замислено, инициирано и създадено под благословията на Сокола. Слави Трифонов и Тошко само са кеширали офертата. Както и сега кешират пътищата и магистралите. Защо имам чувството, че политиката на ГЕРБ относно строителството на магистрали и пътища ще е като невинна детска игра пред това, което се задава сега. А и моментът е много удобен. България затъва непрекъснато с нови и нови милиарди дълг, вниманието е отклонено от войната в Украйна, за всичко са виновни украинците и руснаците и нашите хубостници могат много хубаво да "усвояват средства" - и български, и европейски. То накрая европейските пак ще станат български - като при "къщите за гости". Сега всички ние ще плащаме за тези палати. Но едно е 20-30 милиона, съвсем друга е когато се говори за милиарди.
  • 4
    1
    честита нова тройна коалиция
    Отдавна чаках момента в който ще стане ясна новата тройна коалиция ГЕРБ, ДПС и ИТН. Всъщност тя е двойна коалиция - ГЕРБ и ДПС, което е от две крила, истинското ДПС и наименованото ИТН. Сега Слави ще трябва за изегъртва направеното от Продължаваме промяната и от Бойко Рашков. И, поне чегъртане ще има
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари