ГЕРБ и ОП внасят промените за студения резерв в понеделник

1
Министър Петкова: "Най-съществената част от нещата е свързана с въвеждането на механизма за капацитет"
Министър Петкова: "Най-съществената част от нещата е свързана с въвеждането на механизма за капацитет" Снимка: БГНЕС

"С промените за студения резерв ще гарантираме сигурността на електроенергийната система по възможно най-добрия и целесъобразен начин"

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде  Агенция "Фокус". По думите ѝ това предложение ще касае преходния период по отношение на въвеждането на пълната либелаизация на пазара и ще съответства на европейските изисквания. "От друга страна ще гарантира и сигурността на електроенергийната система на страната. Важно е да знаем, че тя не бива да бъде поставяна под риск и с тези промени, които ние правим, ще въведем и ще гарантираме сигурността на електроенергийната система по възможно най-добрия и целесъобразен начин.

"Най-съществената част от нещата е свързана с въвеждането на механизма за капацитет. Той е на база на европейските регламенти, на база на европейската практика и той е свързан с това да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на държавите-членки. Той предвижда да бъде предоставена държавна помощ на определени производители на ел. енергия след провеждане на търгове. В европейските правила няма възможност да има такова пряко възлагане и пряко договоране. Всичко се прави на база на търгове и на най-добри условия, с които потенциалните кандидати ще участват в тази процедура. Механизмът за капацитет,по който България работи и който ние сме избрали и за който ние преговаряме с ЕК, е така нареченият пазарен механизъм за капацитет. Ние ще подпомагаме определени производители на ел. енергия за това те да произвеждат ел. енергия. От една страна да гарантират ликвидност на пазара на ел. енергия в страната ,от друга страна да гарантират енергийната ни сигурност. Това е механизмът, по който ние в момента водим преговори с ЕК. В хода на тези преговори, за да получим този механизъм за капацитет, комисията поставя няколко много важни условия. Всички тези условия трябва да бъдат изпълнени, за да можем ние да получим тази възможност да предоставяме такъв тип държавно подпомагане съобразно европейските правила. Може би е важно да се знае, че крайната дата, крайният срок, който сме сложили за въвеждането на този механизъм за капацитет е 1 юли 2021 г. Това е датата и ние поради тази причина трябва с много ускорен темп да работим", заяви още Петкова.

По думите ѝ едно от условията е свързано с това да либерализираме напълно своя електроенергиен пазар на едро. "Второто много важно условие, което комисията поставя е свързано с това да бъде трансформиран, елиминиран този механизъм за студен резерв, който към настоящия момент е в нашето национално законодателство и в европейското", каза още министърът на енергетиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари