ГЕРБ и ДПС спасиха Борисов от наказание за агитация

0
За изказването на Борисов днес по обед в комисията са постъпили над 20 сигнала
За изказването на Борисов днес по обед в комисията са постъпили над 20 сигнала

За изказването на Борисов днес по обед в комисията са постъпили над 20 сигнала

Представителите на ГЕРБ и ДПС в Централната избирателна комисия (ЦИК) спасиха лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов от наказание за агитация в деня на балотажа. Комисарите разгледаха проект на решение за установяване на нарушение на Борисов, но не събраха мнозинство, за да го приемат, тъй като от ГЕРБ и ДПС гласуваха против. Решенията в ЦИК се вземат с 2/3 от гласовете - в случая "за" гласуваха 9-има членове, а "против" бяха петима, пише СЕГА.

За изказването на Борисов днес по обед в комисията са постъпили над 20 сигнала, включително и писмо от СЕМ, стана ясно на заседанието на комисията. В тях се твърди, че с изказването си Борисов е извършил нарушение, като е направил агитация в изборния ден в полза на един от кандидатите.

Един от сигналите срещу Бойко Борисов бе на адвокат Емилия Недева за "тежко нарушение на Изборния кодекс", съобщи тя във "Фейсбук". Юристът посочва, че БНТ е пуснала 6-минутно изказване на бившия премиер, в което той нападна кандидата за президент Румен Радев и агитира в полза на другия кандидат Анастас Герджиков.

Борисов направи изказването си пред журналисти, след като гласува, като на въпрос за кого е гласувал обяви, че ще е "голям резил, ако Румен Радев стане президент". "Искрено се надявам българите да проявят разум и да изберат ректор на ректорите, пред един който ни вкара в международен скандал", каза още Борисов.

Адвокат Недева смята, че след като ЦИК е проявила принципност и реши миналата неделя да санкционира съпредседателя на ПП Кирил Петков заради обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, "няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов".

"Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност. Считам, че следва да бъде наложена съответна санкция и на БНТ, за това, че разпространи изказаните в нарушение на ИК думи на Бойко Борисов и по този начин те достигнаха до огромна аудитория от гласоподаватели, част от които несъмнено биха били повлияни от изречените думи", заявява още юристът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари