Енергиен експерт: Очакваме увеличение на цената на тока с до 25%

0
Теменужка Петкова започва да говори за постепенно увеличение на електричеството
Теменужка Петкова започва да говори за постепенно увеличение на електричеството

Енергийният експерт Еленко Божков коментира в студиото на предаването "Делници" думите на енергийния министър Теменужка Петкова, че свободният пазар ще понижи сметките за електрияество.

Според него всичко е започнало от това, че с навлизането в сила на 4-ия енергиен пакет се налага затваряне на въглищните централи. Въпреки че има механизъм за осигуряване на капацитет, което дава възможност да се спасят тези централи и да запазят работата си повече от 16 хиляди души заедно с техните семейства. На фона на това едно от условията за осигуряване на този механизъм, по думите на Божков е, че трябва да се либерализира изцяло пазарът. Това означава, че за цената за битовите потребители се очаква увеличение от 13 до 25%. Това се очаква да се случи от 1 юли.

Теменужка Петкова започва да говори за постепенно увеличение на електричеството. Обаче при това положение отива на кино да се спасят тези 16 хиляди души от безработица, коментира енергийният експерт.

Всички се стремяхме, включително и правителството, да се прекратят договорите с американските централи. За да останат на работа всички тези 16 хиляди души, тези централи трябва да продължат да работят.

Ако искаме да запазим въглищните централи, трябва да се случи скоково увеличение на цената, заключи Еленко Божков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук