ГЕРБ: 13 000 лева годишно ще се харчат за новосъздадена комисия към ОбС-Русе

0
Тези пари на данъкоплатеца можеше да бъдат използвани по-целесъобразно, коментират от партията
Тези пари на данъкоплатеца можеше да бъдат използвани по-целесъобразно, коментират от партията Снимка: Русе Медиа

13 000 лева годишно ще се харчат за новосъздадена комисия към Общинския съвет в Русе, а тези пари можеше да се използват по-целесъобразно.

С такова становище излезе ГЕРБ в Русе след създаването на комисията, която ще посредничи между гражданите и администрацията в града.

Ето и целият коментар на партията:

Нова комисия по жалбите на гражданите бе създадена на днешното заседание на Общинския съвет в Русе. Приемането на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, породи дебати в продължение на 60 минути. Това се случи въпреки факта, че преди внасянето на докладната за разглеждане в зала, създадената работна група от представители на всички политически формации, заседава два пъти и прие направените предложения за изменение и допълнение на нормативния акт. Въпреки това, на практика обезличавайки работата на работната група, представителите на БСП внесоха предложение за съставянето на нова постоянна комисия с наименование “Комисия за работа с гражданското общество”, която по същество ще разглежда постъпили жалби на граждани.

В оформения дебат в зала се изказаха различни гледни точки, които по своята същност бяха за или против предложението. Тъй като общинските съветници от ГЕРБ винаги са били привърженици на бързата и продуктивна административна дейност, Наталия Кръстева направи предложение, което в голяма степен ще е много по-полезно за гражданите. А именно да се добави текст, със следното съдържание: “Гражданите и представителите на неправителствените организации могат да се включват активно, като участват в заседанията на постоянните комисии. Същите могат да внасят предложения по време на заседания на комисиите, да се изказват и да дават становища по точките от дневния ред.”

Това бе алтернатива на настояването на БСП за създаването на нова комисия, която единствено ще разглежда постъпили сигнали. Освен това отхвърленото предложение ще е много по- работещо за гражданите, а именно да бъдат чути различните им гледни точки.

Уви, с 28 гласа бе прието искането на БСП и новата постоянна комисия вече е факт. Това се случи с гласовете на БСП, ВМРО, Атака и ДПС. Предложението на ГЕРБ бе отхвърлено със същите гласове.

Дали гласувалите за създаването на новата постоянна комисия разбраха, че тази комисия можеше да бъде конституирана като специализирана и да заседава само при необходимост. Като постоянна такава, нейните членове, които са девет на брой, ще получават месечно възнаграждение, което на годишна база ще коства на общинския бюджет около 13 000 лв. - пари на данъкоплатеца, които можеше да бъдат използвани по-целесъобразно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари