Георги Вулджев: Народът няма да забогатее с вдигане на минималната заплата

2
Само по себе си административното покачване на минималната работна заплата не води до общо повишаване на доходите
Само по себе си административното покачване на минималната работна заплата не води до общо повишаване на доходите

Само по себе си административното покачване на минималната работна заплата не води до общо повишаване на доходите

Те се повишават за хората, които работят на МРЗ, но една икономика и народът няма да забогатеят, когато се вдига минималната заплата. Това мнение изрази Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР.

"Това не е устойчиво решение", категоричен е икономистът.

"Целта не трябва да бъде тези хора да работят на МРЗ и държавата всяка година да я вдига, да зависят от държавата като крепостни селяни за подобрение на своя живот", коментира Вулджев в предаването "Преди всички".

"За определени сектори на икономиката и региони МРЗ може да се окаже твърде висока, на места тя е почти колкото средната", уточни той.

"Прогнозите на управляващите вече са по-реалистични", смята Георги Вулджев.

През следващите няколко години пенсиите ще успеят да се движат с темпа на инфлация, пенсионерите ще запазят горе-долу покупателната си способност, отбеляза в анализа си той след анонсираната от финансовия министър средносрочна прогноза.

"Свалянето на ДДС за храните е добра мярка", подчерта Вулджев. По думите му намаляване наполовина в краткосрочен план ще даде ефект.

Икономистът заяви, че заложените от управляващите капиталови разходи са грешка и са двойно повече от тези, които държавата, "дори в рекордните години е успявала да изхарчи ефективно".

Според Вулджев те няма да бъдат изхарчени. "Ако се изхарчат, би станало изключително непрозрачно."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари