Георги Свиленски: Как да направим правителство, като повече от месец президентът не връчва мандат

0
Както е тръгнало, тези консултации ще приключат около Коледа, каза Свиленски
Както е тръгнало, тези консултации ще приключат около Коледа, каза Свиленски Снимка: БГНЕС

Както е тръгнало, тези консултации ще приключат около Коледа, каза Свиленски

От БСП поискахме да бъде поета отговорност от министъра на външните работи Иван Демерджиев. Този трагичен инцидент е знак, който вижда обществото от неправилното и нереформирано управление на МВР. Това отбеляза депутатът от БСП Георги Свиленски в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Основният ангажимент на служебния кабинет беше да проведе честни избори и да осигури прехода между две редовни правителства и спокойствието на гражданите. Реформите не се провеждат, служителите не са мотивирани – отговорността се носи от служебното правителство. За мен е малко нагло поведението на министъра и изказването „никой не може да ми иска оставката освен президента“. Много е удобно на служебния кабинет да работи без правителство и без контрол, каза още депутатът от БСП.

Как да направим правителство като повече от месец президентът не връчва мандат. Радев кани през седмица по една партия на консултации. Както е тръгнало, тези консултации ще приключат около Коледа. Помолихме да внесат и бюджет и второ да започнат да връчват мандатите и да започнем консултации и да видим може ли да съставим кабинет или не. В момента право да получат мандат имат ГЕРБ. Надявам се да намерят възможност да направят правителство. Ние сме заявили ясно, че мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, отбеляза Свиленски.

Свиленски отбеляза, че БСП вече е започнала разговор по политики вчера с „Продължаваме промяната“.

Отправихме покани към всички партии, за да намерим минимален консенсус за Бюджет 2023. Не бихме участвали в правителство, което ще продължи модела, който доведе държавата за до това за две години да правим пет пъти избори. Провеждаме тези срещи, за да може, ако мандатът бъде връчен на БСП, да знаем на каква база може да стъпим. Виждаме 95% покриване на програмата ни с тази на „Продължаваме промяната“. Днес имаме среща и с ГЕРБ. Ако получим подкрепа ще имаме отговорност да кажем, че можем да поемем управление, посочи Свиленски.

По думите му, ако целта да не се връчват мандатите е да работи парламентът, трябва да бъде внесен проект за бюджета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари