Георги Рачев: Продадените суходолия са човешкият принос за наводненията

0
Изляли са се феноменалните 330 литра на квадратен метър
Изляли са се феноменалните 330 литра на квадратен метър Снимка: БГНЕС / Архив

Изляли са се феноменалните 330 литра на квадратен метър, коментира проф. Рачев

"Натрупа се феноменално количество дъжд, 330 литра на кв. м, страшно е. Тези суходолия, този специфичен климат, те стоят и си кротуват по 5-10 години. Аз на Градина за 40 години съм виждал 5-7 случая, където водата е изравяла капанчета, но толкова много вода от много време не е имало", коментира професорът по bTV, като посочи, че такова голямо количество в района е падало последно в Ахтопол през 1994 г. - над 400 литра на кв. м.

"Някои от тези суходолия са засипани и продадени като места, което вече е нашия човешки принос. Природата обаче е безжалостна, нея не я интересува кой си. В Гърция всеки като ходи, вижда празни, но почистени дерета, за да изхвърлят водата към морето. Трябва да се съобразяваме с тези неща, навсякъде се срещат такива суходолия, които се пълнят с вода", обясни още той.

"Това, което се случи вчера, се случа обикновено на 50 години или повече. Вчера почнахме с 70-90 литра до 7 сутринта, рядко е над тези места да останат такива силни валежи, те се местят, но сега останаха там".

"В Гърция - Волос, там е много страшно. В Турция също, там бяха потопени точно заради антициклона и топлия въздух - средиземноморския, богат на влага", каза още проф. Рачев. И допълни, че "България не само по морето е така, миналата година разглеждахме това и в Карловските села, трябва да се съобразяваме". Според професора "днес може да прикапе, но атмосферата почва да се стабилизира".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    dgd
    "коментира професорът по bTV, като посочи, че такова голямо количество в района е падало последно в Ахтопол през 1994 г. - над 400 литра на кв. м." Ааааа недей така 2007-ма година наводненията в Цар Калоян също бяха предизвикани от проливен дъжд - 300 л. на кв. метър. Така го измислоха ДПС-то за да предпазят своите хора дето бяха виновни за разрушаването на язовирната стена.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари