Георги Рачев: Още два циклона идват след снега

4
Аз лично не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „око“ толкова централно през страната ни, каза проф. Рачев
Аз лично не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „око“ толкова централно през страната ни, каза проф. Рачев Снимка: БГНЕС

Аз лично не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „око“ толкова централно през страната ни, каза проф. Рачев

Още два циклона се насочват към България в дните след като виелица остави страната със затворени пътища, жп линии и безброй скъсани електропроводи и счупени дървета. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев, според когото понеделник сутринта е последният белег на подранилата зима, а още от следобед температурите са се насочили нагоре и до сряда-четвъртък снегът у нас ще е останал само в планините.

Циклонът от уикенда бе много впечатляващ за нас, експертите. Аз лично не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „око“ толкова централно през страната ни, и то с толкова ниско налягане, 965 хектопаскала, и обилни валежи“, каза проф. Рачев. Според него още във вторник към България ще се насочи нов средиземноморски циклон, който ще е по-топъл от миналия. Именно заради това той ще донесе поледици, особено на по-усойните места. Циклонът ще носи нови валежи, които над 1000 м надморска височина ще са от сняг и ще продължат да надуват вече задържалата се снежна покривка. В четвъртък и петък времето ще е спокойно и с температури над нулата. Нов циклон идва следващия уикенд, пак топъл и изцяло с валежи от дъжд. „Ноември ще го изпратим с топло време и с температури над средните за сезона“, прогнозира Рачев, цитиран от Telegraph.

Бедствие

В страната в неделя снежният циклон доведе до проблеми по пътищата, жп линиите и ел. мрежите. Най-драматично бе в старопланинските проходи, където семейства попаднаха в снежен капан. В 5 часа сутринта в полицията е получен сигнал за бедстващо семейство с дете в кола, закъсала между старозагорските села Дунавци и град Шипка. Започва спасителна акция, като аварийните екипи стигат до ужасеното семейство в 9,30 ч. Хората са спасени. „Беше изключително трудно да стигнем до тях. Закъсаха линейка, след това и пожарна. Преди това към мястото насочихме и снегорин, който да кара пред пожарната кола, за да може да се стигне до автомобила с мъжа, жената и детето“, сподели шефът на ОДМВР Лазар Христов.

Две семейства се озоваха в снежен капан и в махала Горно Демирево на благоевградското село Бистрица. Вчера сутринта те решили да се прибират към града, но нямали никакъв шанс да напуснат домовете си. „Беше невъзможно да се стигне до тази махала. Бяхме притеснени за хората там. Малко преди 16,00 часа с тежка техника на противопожарната служба пробихме“, каза кметът на село Бистрица - Цветелина Карабельова. На Петолъчката до Сливен пък десетки автобуси от Турция към Северна България изчакваха заради затворени старопланински проходи.

Шосе

1110 снегопочистващи машини почистваха в неделя снега по пътищата. Ограничено бе преминаването на всички моторни превозни средства през старопланинските проходи Република, Троянски, Шипка, Котленски и Ришки. Затворени за камиони бяха Превала и Рожен. Спряно бе движението и на всички МПС на територията на област Разград, Силистра и Добрич.

Заради паднали дървета, прекъсване на електрозахранването и снегонавявания в много области в страната в понеделник денят бе обявен за неучебен. Така например в Русенско не се учеше в седем от осем общини - Бяла, Ценово, Борово, Две могили, Ветово, Иваново и Сливо поле. Учениците влязоха в класните стаи само в община Русе.

Жп превоз

Тотален хаос донесе виелицата в жп превозите, а за него се разбираше само от епизодични публикации в социалните мрежи. Сайтът на БДЖ почти през целия ден беше паднал, като от дружеството обясниха, че причината е огромният натиск от потребители, търсещи информация. Такава пък на телефона на дружеството 02/9311111 не можеше да се получи, тъй като той даваше непрекъснато заето. Към следобедните часове от НКЖИ съобщиха, че движението на влаковете в страната се осъществява в сложна и динамична обстановка, която непрекъснато се мени. Към следобедните часове прекъснати заради скъсана контактна мрежа или паднали дървета и клони бяха 11 участъка в различни региони на страната.

Енерго

Най-сложна обстановката с тока бе на територията на "Електроразпределение Север", където в 462 населени места имаше проблеми с електрозахранването. В София и околностите проблеми имаше в части от Симеоново, както и в Бистрица, Банкя, Курило, вилна зона "Киноцентър", Кръстова вада, Владая и части от кв. "Витоша", "Малинова долина" и Волуяк. Заради тежкия и мокър сняг бяха засегнати редица въздушни електропроводи за високо напрежение. Към следобедните часове без захранване все още бяха осем подстанции в страната. При мрежите със средно и ниско напрежение пък електропроводите основно бяха скъсани от паднали дървета.

Дърветата потрошени заради топлата есен

Топлата есен е главната причина за огромния брой счупени дървета в страната, обясни проф. Георги Рачев. „По принцип при първия сериозен снеговалеж през годината дърветата отдавна са се освободили от листната си маса. В голяма част от страната сега обаче заради прекалено топлата есен много дървета останаха до края на ноември с неопадали листа, които на много места може да видите, че дори още зеленеят. Тази листна маса, засипана с един обилен снеговалеж, води до това, че прекалено много сняг се задържа върху дървото и напряга клоните му. Така дори и съвсем жизнени клони, а дори и цели дървета се чупят“, обясни Рачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари