Георги Рачев: Очаква ни хубаво и топло лято

1
Времето през май не се дължи на промяна в климата, каза климатологът
Времето през май не се дължи на промяна в климата, каза климатологът Снимка: bTV

Времето през май не се дължи на промяна в климата, каза климатологът

Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин. Валежите са едва 50 процента от годишната норма, като сумарно са 40 литра на квадратен метър.

"Създава се впечатление, защото всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, защото просто водата няма къде да се оттече, а не че дъждът е страшно, страшно силен. Имало е значително по-големи валежи. И то не говоря за времето на баба и дядо, а говоря примерно за 2014-а, 2015-а година. На нас ни предстои един голям празник, православен празник. Това е Черешова задушница. А в климатологията съществува едно такова понятие - "черешови води". Точно по времето, когато зреят черешите, вали кратко, интензивно и част от реките, освен че реките са пълни, част от реките се разливат. И това са точно дните на черешовите води. Тази седмица и следващата седмица, когато ще излязат масово българските череши. Това си е открай време" ,каза климатологът проф. Георги Рачев пред БНР.

Май и юни са месеците, в които вали най-много. И гръмотевичната дейност, която е свързана най-вече с мълниите, е в своя абсолютен максимум.

Май месец беше студен. За различните части на България между 1 градус и 2 градуса под нормата. Средната денонощна температура през някои дни остана под 10 градуса, максималната не превиши пък 11-12 градуса. Това са температури, характерни за късния месец март. И април, и май бяха малко по-хладни от нормалното, допълни професор Георги Рачев:

"Така се случи синоптичната обстановка, че ние бяхме непрекъснато на един приток на сравнително по-хладен въздух от север и североизток. Въпреки това, предполагам че до 10 дни това изоставане в температурно отношение ще бъде преодоляно."

Времето през май не се дължи на промяна в климата. Трябва да минат поне 30 години и тази тенденция да се затвърди, за да може да говорим за промяна в климата.

Лятото ще бъде топло. Двата големи метеорологични модела- на американската NOAA и на европейския център за средносрочни прогнози дават нормални температури за лятото, особено за месец юни.

"Под "нормални температури" трябва да се разбира температури от порядъка на 20-24 средномесечни температури. Максималните температури ще надминат 30-35 градуса и минималните най-после ще се установят твърдо на едно ниво от порядъка на 15-16-17 градуса. Това са типични летни температури. По отношение на валежите Видин ще си изпълнява нормата, такива са прогнозите, та дори има вероятност за малко повече валежи юни месец. А за района на Видин и за равнинната част на България нормата е между 40 и 65-70 литра на квадратен метър", допълни климатологът.

Юли и август се очаква да бъдат с нормални температури със специфичното засушаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари