Климатолог: Очаква ни приятна и топла есен

0
Температурите ще са по-високи от обикновено
Температурите ще са по-високи от обикновено Снимка: БНТ

- Доц. Рачев, втора седмица термометрите отчитат около 40 градуса в някои части на страната. Докога ще продължат тези горещини?

- Това е четвъртата топла вълна от началото на юли месец. Предишните три вълни горещините продължаваха по 5–6 дни, след което идваше едно сериозно, дори рядко срещано захлаждане, при което температурите падаха от 40 на 20 и няколко градуса. Сега тази четвърта гореща вълна продължава доста дълго време. На Преображение Господне трябваше да има едно захлаждане, но то се отложи. Горещата вълна обхвана Южна Европа, в резултат на което след изминалата седмица много горещо време ни чака още една такава. Прогнозите са температурите да паднат с 1–2 градуса, ако това може да се счита за някакво захлаждане. Ще го усетим още днес.

От утре до събота ни очаква отново горещо време с температури от порядъка на 35-38 градуса, нищо чудно на някои места отново да достигнем 40 градуса.

Има райони, особено в равнинната част на страната, на които минималните температури ще бъдат много високи – над 20 градуса.

На някои места температурите рано сутрин ще останат 25 градуса, тъй като земята вече е много топла и не може да изстине през нощта достатъчно. Това не е нещо ново, но е така нареченото влажно тропично време. То е доста тежко, особено за хората, които имат сърдечносъдови проблеми и които не разполагат с климатик. Мнозина се оплакват, че не могат да спят.

- А кога все пак да очакваме захлаждане?

- Прохладата евентуално я очакваме в събота, когато в късния следобед и до полунощ над Западна и Централна България има вероятност за валежи. И днес, и утре има вероятност за краткотрайни превалявания в Северна България и планинските райони, но много малко - от порядъка на 10 литра на квадратен метър.

В събота ще има райони, в които валежите ще надхвърлят 10 литра. Това е важно, защото според прогнозите на двата световни метеоцентъра, валежи докъм 25 август не се наблюдават. Т.е. очаква ни едно доста топло и сухо време. В Югоизточна България просто ще бъде суша.

След този период от събота и неделя, в който ще имаме глътка въздух, отново ще се установи отново топло време. Хубавото е, че то няма да бъде чак толкова топло, поне до вторник – 15 август няма да бъде толкова топло, колкото тази седмица. Но за събота и неделя 19-и и 20 август отново ни чака температури над 34-38 градуса в зависимост от района на България. Така че август върви към сух месец и наднормени температури.

- Жегите това лято спечелиха ли си място в класациите за горещини от последните години?

До ден днешен имаме температури на някои места с 6-7 градуса над нормата. Това не е чак толкова страшно, ще влезем в нормата по-късно тази седмица, след което отново ще ни обхване горещината. Но е имало години, когато е било и по-топло, и то не от времето на бабите и дядовците ни. По-топли са били 2000 година, 2007 и 2012 година, която ще остане в учебниците по климатология като най-топлото лято, откакто съществуват метеорологични наблюдения. Ако си спомняте през 2012 г. юни, юли и август имаше продължителни и екстремни горещини.

- Прогнозирате ли този август да влезе в историята?

- Сигурно ще се нареди поне в топ 5 на най-топлите месеци август, откакто водим метеорологични наблюдения. Но не толкова заради екстремни и рекордни градуси, колкото заради много високи температури за продължителен период от време.

- Какво време ни очаква през септември месец? Ще бъде ли подходящо за море?

Септември ще бъде по-топъл от нормалното, с около градус и половина – два. Валежите ще са по-малко от нормалните. Хората трябва да знаят, че в България август и септември са месеци, които се отличават с минимум валежи.

Според дългосрочните прогнози септември ще е перфектен за море почти до самия си край. Средностатистически един път на всеки 5 години септември е „лош“, т.е. по-хладен и с повече валежи. Този септември ще бъде хубав за море, особено за тези хора, които високите температури и силното слънце не се препоръчват, например за хората със сърдечносъдови заболявания септември е най-хубавият период.

- През септември ще има два официални празника, в които много хора ще плануват пътувания. Какво време ни очаква около 6-и и 22 септември?

- Конкретно за един ден е трудно да се отговори. За 6 септември слънчево и топло време. За 22-ти септември е трудна дневната прогноза, тя няма да бъде реалистична към този момент.

- Знаете, че има народни поверия, според които в зависимост от това какво ще бъде времето в последните дни на юли, може да се прогнозира каква ще е зимата. Какво казва науката?

- Първото поверие, което непрекъснато споменаваме, но аз не вярвам в него, защото България има много специфичен и разнообразен климат. Ако за една част на страната е вярно, то за друго няма да е така.

Според поверията, ако първият горещник на 28 юли е топло, декември ще е студен. Вторият горещник – 29 юли, съответства на времето за януари и последният – 30 юли, за февруари.

Миналата година вторият горещник беше сравнително прохладен, което означаваше, че януари 2017 година трябваше да е мек. А ние изпукахме от студ. Това беше най-студеният януари месец от доста години.

Народните поверия са предсказвали на нашите деди какво ще бъде времето напред, но много често те не се оправдават.

Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата дават много дългосрочна прогноза. Според нея декември се очертава като топъл месец с температури до един и половина градуса по-високи от нормалното. Януари също ще бъде по-топъл от обикновено според тази прогноза.

Есента също се очертава хубава и по-топла, което не означава, че няма да вали и да има лошо време, но температурите ще са по-високи от обикновено.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари