Георги Първанов: Обществото трябва да знае кои са били руските шпиони у нас

1
Не бива да се допускат антируски настроения в България
Не бива да се допускат антируски настроения в България Снимка: БГНЕС

Надявам се да се изясни кои са били руските шпиони у нас и какво са шпионирали, нашите партньори и българското общество трябва да знаят

Това коментира Георги Първанов, президент на България от 2002 г. до 2012 г. на пресконференция в пресклуба на БТА по повод експулсирането на дипломати и служители на руското посолство у нас.

Георги Първанов отбеляза още, че не бива да се допускат антируски настроения в България, както и антибългарски в Русия. „Моите отношения с Москва са били винаги ползотворни“, припомни той.

„Има голям риск да започнем да се замерваме с информация кой от какви столици и фондации получава финансов ресурс“, каза Георги Първанов в коментар за твърденията, че обществени говорители и политици са били финансирани от Русия, за да говорят в нейна полза.

Народният представител и зам.-председател на партия АБВ Владимир Маринов, отбеляза, че е входирал искане до председателя на парламента да му бъде предоставен достъп до докладите и документите по случая с изгонването на дипломатите и служителите на руските дипломатически мисии. Въпросът е на какво се обосновават действията на премиера – на доклад от службите или на неговите виждания, посочи той.

„Имаме съмнения, че такива документи липсват. Ако е имало действително шпионаж, то той вероятно е извършен с помощта на български граждани. Ако това е така и има доклади, защо не са предоставени данни на прокуратурата? Всеки, участвал в такива мероприятия, трябва да понесе своята отговорност“, заяви депутатът.

Владимир Маринов коментира и необходимостта от приемането от парламента на закони, свързани с получаването и усвояването на средства по Плана за възстановяване и развитие. По думите му единственият закон, който касае първото плащане, е свързан само с промяна, а останалите са теми, по които трябва да има обществен дебат.

Президентът Георги Първанов се спря и на темата за отношенията на България с Република Северна Македония. Според него борбата за историята продължава, но няма нищо по-естествено да сме двата най-близки народа в Европейския съюз (ЕС).

„Имаме нужда от анализ за това, което не се случи, за да развържем възела на македонския въпрос. Няколко години се опитваме с инструмента на ветото, но се видя, че възелът не може да се развърже“, отбеляза той. По думите му френското предложение как да започнат преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС дава насока за излизане на тази криза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    faest0
    всички знаем че америка е агресор! защо никога досега не е изгонен американски диполомат от България?!
  • -1
    3
    '''
    Първаняк, обществото иска изгонване на всички сащнически дипломати от България! Искаме да знаем сащническите нпо-та на цру на сащ на кого плащат $$ в България, защото са агенти/шпиони на сащ!
  • 3
    2
    Ел президенте
    Първанка, ти си единия, мой човек
  • 7
    1
    Каква е заплатата
    на президента , след като г-н Първанов успя да купи два хотела на двамата си сина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари