Георги Хаджиев: Полицията е единственият гарант за правата и свободите на българите

0
Униформените не използват физическа сила, въпреки, че имат право по закон
Униформените не използват физическа сила, въпреки, че имат право по закон Снимка: БГНЕС

Полицията е единственият гарант за спазване правата и свободите на българите, няма да позволим определени хора да вандалстват и опорочават процеса

Това заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Снощи са задържани 6 лица, днес са установени още 7 лица, за които има безспорни данни, които участват в “опит за метеж”, заяви Хаджиев. За 72 часа и с повдигнато обвинение е един от тях – за хулиганство. Срещу останалите се водят досъдебни производства.

Правото на протест е изконно човешко право, което е гарантирано в закона. Хората имат право да бъдат на различно мнение, но работата на МВР е да опази мира, живота и здравето на гражданите, посочи стари комисар Хаджиев.

Старши комисар Хаджиев призова неколкократно младите хора, които вчера хвърляха самодейни взривни вещества, да се замислят дали някой техен близък или майка с дете не може да пострада.

“Към момента по досъдебното производство има огромно количество записи, записи от мобилни телефони, видеокамери, включително и телевизионни. Разпитани са множество свидетели, както и полицаи, които са задържали лицата. Най-вероятно ще бъдат привлечени и още лица в качеството си на обвиняеми”, заяви той и уточни, че част от лицата са криминално проявени.

“Лицето, което е привлечено в качеството на обвиняем и е задържано има криминална проява за извършена лека телесна повреда по хулигански подбуди”, добави административният ръководител на Софийската районна прокуратура Радослав Тодоров.

Хаджиев добави, че част от задържаните имат регистрации за разпространение на наркотични вещества и нанасяне на телесни повреди. “Едно от задържаните лица е в изпитателен срок с условна присъда за разпространение на наркотични вещества”, посочи той.

Той поясни, че в конкретния случай си личи подготовката на едно лице, което подава стъклени шишета, които под команда започват да се хвърлят. “Имаме данни, кои ги е организирал и се работи сериозно”, коментира директорът на СДВР.

От думите му стана ясно, че сред задържаните има и две деца на 15 години, които са били отведени в 5 РУ, както и, че имат данни за лица, които са част от футболни агитки.

На въпрос на БГНЕС как са били допуснати лицата с бутилки, при условие, че хората се проверяват на влизане в района на протеста, Хаджиев каза, че няма създадена такава организация. Минути след това зам.-директорът на СДВР Антон Златанов опроверга думите му и каза, че се провежда филтър на влизащите, но той е само преди шествието.

Златанов обяви, че протестът не е съгласуван с властите, което затруднява работата на полицията.

“Митингът и шествието, които се провеждат всеки ден са в разрез със законодателството на България. Не се спазва законът за събранията, митингите и манифестациите. Нито е ясно и е заявено с документ къде е сборният пункт, какъв е маршрутът на движение на това шествие, къде е крайният пункт и краен час”, обясни Златанов.

Хаджиев подчерта, че униформените не използват физическа сила, въпреки, че имат право по закон, когато спрямо тях се извършват агресивни действия. Той добави още, полицаите вече са много уморени, но увери, че е създадена организация и те ще бъдат на пост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари