Георги Гвоздейков: Първият медицински хеликоптер ще дойде през декември

0
Железниците ни се намират в окаяно състояние, заяви министърът на транспорта и съобщенията
Железниците ни се намират в окаяно състояние, заяви министърът на транспорта и съобщенията Видео: bTV

Железниците ни се намират в окаяно състояние, заяви министърът на транспорта и съобщенията

Първият медицински хеликоптер, който ще бъде собственост на България, ще дойде в началото на декември. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е ефира на bTV, предаде БТА.

Това е част от поръчката за шестте нови хеликоптера по Плана за възстановяване и устойчивост. Процедурата е в ход. В координация сме с производителя. Сроковете ще бъдат спазени“, посочи Гвоздейков.

Вече са определени шестте пилота, които заминават за Италия през септември на съответното обучение за типа хеликоптер. С тях заминават и трима инженери за обучение като механици на хеликоптери. Този процес е в срокове. Няма да има закъснение“, допълни още той.

Георги Гвоздейков посочи, че в работата си по изграждането на система за въздушна помощ ще се опита да надгради постигнатото до момента.

Във връзка с внесения законопроект от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, който предвижда трансформирането на Държавния авиационен оператор в еднолично търговско дружество, със 100% държавно участие в капитала, министърът подчерта, че това е изцяло в интерес на реализирането на проекта за спешна помощ по въздух.

Спекулира се, че Държавният авиационен оператор ще бъде като обикновен оператор и може да раздава услугите на всеки. Това не е вярно“, подчерта Гвоздейков.

По темата с „Българските държавни железници“ (БДЖ) министърът посочи, че се води проучване за наемане на модерни влакове, с които да бъде осигурена качествена услуга на българските граждани.

Възложих като задача на ръководството БДЖ и на ресорния заместник-министър в спешен порядък да ми намерят най-добрите възможни оферти за наемане на композиции от четири влака, които да пуснем като експресна услуга по направление София – Варна и София – Бургас“, уточни министърът.

Той допълни, че това може да се случи най-рано догодина с новия бюджет на страната.

Можем да осигурим модерен транспорт за българските граждани. Всичко е въпрос на воля и желание, както и на мотивиран екип, визия и стратегия. Ние сме бенефициент по Плана за възстановяване и устойчивост, по който трябва да получим модерен подвижен състав. По други оперативни програми подобряваме инфраструктурата в държавната железница, която трябва да ни осигури бърз транспорт, с максимална скорост на движение 160 км/ч, включително всички системи за безопасност и управление“, посочи още Гвоздейков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари