Георги Гвоздейков: Догодина идват първите два медицински хеликоптера

1
До средата на октомври предстои да започне обществена поръчка за изграждане на оперативните бази
До средата на октомври предстои да започне обществена поръчка за изграждане на оперативните бази Снимка: БГНЕС

До средата на октомври предстои да започне обществена поръчка за изграждане на оперативните бази

В средата на декември трябва да бъде произведен първият хеликоптер, който е собственост на България. Доставката ще стане по-късно, тъй като има технически изисквания за транспортирането. Финалните срокове наближават. Шестте пилота са на обучение в Италия, преминават практическо обучение, заедно с тях са и тримата инженери, които да осигуряват поддръжката. Надяваме се до средата на януари България да има първият лицензиран оператор за медицинска помощ. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков, цитиран от NOVA .

Януари средата се очаква да пристигне първият вертолет, а през юни 2024 г. идва вторият вертолет за медицинска помощ. „До средата на 2026 г. България ще разполага с шестте хеликоптера и шестте оперативни бази”, поясни министърът.

„Успяхме да прехвърлим всички имоти, където трябва да бъдат оперативните бази за медицинските хеликоптери на Министерството на здравеопазването, тъй като те са бенефициент по Плана за устойчивост”, каза Гвоздейков.

"До средата на октомври предстои да започне обществена поръчка за изграждане на оперативните бази - това е местоположението, където се намира хеликоптера, заедно с екипажа, базата за техническо обслужване. Вертолетът има обхват в рамките на 30-35 минути да измине разстояние от 170-200 км. Хеликоптерът трябва да има възможност да излети незабавно при сигнал и да откара пациента до най-близката болница в периметъра” , каза той. Обществената поръчка ще е за базата - изграждане на инфраструктура, хангар, помещение за персонала, зарядна станция - всички компоненти.

За неслучилия се негов проект да бъдат наети вертолети за спешна медицинска помощ той каза, че е бил спрян от служебното правителство. Сега се изпълнява проекта по Плана за устойчивост и развитие, каза Гвоздейков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари