България очаква първия си медицински хеликоптер

1
Хеликоптерът ще бъде в избраната разцветка в червено и бяло
Хеликоптерът ще бъде в избраната разцветка в червено и бяло Снимка: Министерство на здравеопазването

Хеликоптерът ще бъде в избраната разцветка в червено и бяло

България влиза в новата 2024 г. в очакване на първия си медицински хеликоптер от бъдещата система ХЕМС (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS), който да оказва помощ по въздух на тежко пострадали. Машината вече е слязла от производствената линия на италианския производител „Леонардо“ (Leonardo S.р.А) и след серия от извършени тестове се очаква да направи самостоятелен полет от Италия до България на 15 януари, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Хеликоптерът ще бъде в избраната разцветка в червено и бяло и с регистрация LZ-НМА.

Останалите машини, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, се очаква да пристигат у нас поетапно до 2026 г., когато системата трябва да заработи в цялост.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков заяви в края на декември, че в бюджета на страната за следващата година са осигурени средства за авансово плащане за поръчката на два допълнителни медицински хеликоптера, с които общата им бройка да нарасне от шест на осем.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония във въздушната база на „Гранична полиция“ на Летище София, където се очаква временно да бъде базиран първият хеликоптер.

В системата се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. Министър Гвоздейков увери, че хеликоптерите, които ще получи страната ни, са оборудвани за полет през тъмната част на денонощието. Това обаче може да се случи, след като новосъздаденият авиационен оператор натрупа съответния опит, съгласно европейските регулации.

През ноември миналата година удостоверението си за експлоатационна годност получи първото болнично вертолетно летище, изградено на територията на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. Към момента в България има шест изградени болнични вертолетни летища, които са в различни етапи на процедурата по регистрация.

Вертолетните площадки са разположени в: УМБАЛ „Лозенец“ – София; УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ – София; УМБАЛ „Света Анна” – София; УМБАЛ „Канев“ – Русе; УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив; Аварийно-спасително вертолетно летище на южния портал на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Други четири хеликоптерни летища са в процес на проектиране: МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен; УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен; МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново; УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари