Георги Георгиев: Чакаме изясняване на статута на площадката от румънската страна за рестарта на ферибота

1
От българска страна са налични всички инфраструктурни и технически условия, уточни зам.-областният управител на Русе
От българска страна са налични всички инфраструктурни и технически условия, уточни зам.-областният управител на Русе Снимка: Областна администрация - Русе

От българска страна са налични всички инфраструктурни и технически условия, уточни зам.-областният управител на Русе

Областният управител на Русе Драгомир Драганов заяви, че се надява първите курсове на фериботната линия до съседния румънски град Гюргево да съвпаднат с началото на планувания ремонт на Дунав мост, съобщиха от областната администрация.

От там добавиха, че Драганов е провел среща с изпълнителния директор на Пристанищния комплекс инж. Ивайло Башалов, който според Търговския регистър, считано от 17 май е заменил на поста Петър Драгошинов. Ръководството на държавното търговско дружество е уверило, че са налични всички инфраструктурни и технически условия от българска страна за рестарта на ферибота, като се изчаква изясняване статута на площадката от румънската страна, уточни експертът по връзки с обществеността в русенската областна администрация Георги Георгиев.

На на среща в Агенция „Пътна инфраструктура“ през април беше изяснено, че ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато трафикът е най-интензивен както от транзитно тежкотоварно движение, така и от румънски туристи, пътуващи към Черноморските курорти.

Споразумението за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт Русе – Гюргево – ферибот беше подписано между правителствата на двете държави през април 2022 г. През юни същата година Министерският съвет на България взе решение за утвърждаването му, а преди края на септември 2022 това се случи и в северната ни съседка.

От пресслужбата на областната администрация в Русе припомниха, че Пристанищният комплекс е имал назначени кадри за обслужване на фериботната линия, които поради забавяне на дейностите са освободени, но се очаква най-скоро те да се върнат на работа и да преминат специализирано обучение.

С възобновяването на тази връзка между двата съседни града се очаква да се облекчи тежкотоварният трафик в района. Според изчисленията от областната администрация в Русе, от нея ще могат да се възползват около 200 камиона с капацитет от 40 до 45 тона на денонощие, като времето за транспортиране от българската до румънската граница ще е приблизително час, в зависимост от натовареността му.

Според областният управител фериботът може да намали максимално неудобството за преминаване по Дунав мост по време на очаквания му ремонт, който включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка, панелите, хидроизолацията, както и поставянето на нови ограничителни системи, маркировка и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    ЛУСТРАЦИЯ
    НАЛИ ИМАШЕ ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА,ЗАБРАВИХА ЛИ... ..
  • 6
    2
    Боклуци
    Не ви вярваме на нищо! На нищичко!
  • 9
    1
    Русе
    Защо ДАНСаджийския боклук още не е изхвърлен?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари