Георги Ангелов: Рискове има и у нас, затова кредитната експанзия трябва да позатихне

2
След фалита на американски банки започва затягане, което ще се усеща и в България, посочи още Ангелов
След фалита на американски банки започва затягане, което ще се усеща и в България, посочи още Ангелов

След фалита на американски банки започва затягане, което ще се усеща и в България, посочи още Ангелов

Рискове у нас има, но не заради фалитите на банки в САЩ, а заради вдигането на лихвите и управлението на този процес. Две от банките там бяха свързани с криптовалути, които се сринаха С вдигането на лихвите по-задлъжнели компании и по-задлъжнели държави ще бъдат под натиск да си оправят финансите“.

Това коментира Георги Ангелов, старши-икономист в „Отворено общество“, след фалита на американски банки, предаде bTV.

"В Унгария валутата се срина до 30 - 40% точно заради повишените лихви и затягането на монетарната експанзия. Това ще се случва все повече. Не можем да си позволим големи дефицити. Страните, които имат такива, ще трябва да ги намалят. Българските банки са назад в цикъла. Тук все още продължава кредитната експанзия. Българите продължават да вземат ипотечни кредити. Време е този процес малко да позатихне. И БНБ, и регулаторите трябва да напомнят на банките, че цикълът се сменя", коментира още експертът.

"Фирмите и бизнесите, които бяха свикнали на лесни пари, ниски лихви и растяща инфлация, която им помпа приходите, да имат предвид, че това няма да продължи. Започва затягане, което ще се усеща и в България. Ще трябва да работят за по-висока ефективност и производителност, а не всеки път да вдигат цените, за да си покриват разходите. Зомби компании ще трябва да се преструктурират, иначе няма да оцелеят“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари