Генералният секретар на ООН: Светът се движи в грешна посока

0
"Пандемията от коронавирус е "сигнал за събуждане", защото сигнализира за провала на нациите да се обединят и да вземат общи решения, за да помогнат на всички хора"
"Пандемията от коронавирус е "сигнал за събуждане", защото сигнализира за провала на нациите да се обединят и да вземат общи решения, за да помогнат на всички хора" Снимка: БГНЕС

Сега е повратна точка за промяна, смята Антонио Гутериш

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че светът се движи в погрешна посока и че сега е повратна точка в промяна в поведението, без която може да се стигне до срив в световния ред и трайна криза.

"Промяната на сегашния курс може да означава преминаване към по-зелено и по-безопасно бъдеще", каза Гутериш в доклад пред Общото събрание на ООН.

По думите му, цитирани от БГНЕС, държавите и народите трябва да изоставят днешните опасни тенденции и да изберат "сценарий за обрат".

Светът е под "огромен стрес" на почти всеки фронт, каза Гутериш и добави, че пандемията от коронавирус е "сигнал за събуждане", защото сигнализира за провала на нациите да се обединят и да вземат общи решения, за да помогнат на всички хора.

Той посочи нарастващата бедност, глада и неравенството между половете, както и изключителния риск от ядрена война и климатична катастрофа за човешкия живот и планетата.

Гутериш добави, че неравенството, дискриминацията и несправедливостта карат хората да протестират, "докато теориите на конспирацията и лъжите насърчават дълбоко разделение в обществата".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари