Генерал Залужни: Признавам, че Русия ни превъзхожда с човешки ресурси

0
Какви са вижданията на главнокомандващия украинската армия
Какви са вижданията на главнокомандващия украинската армия Снимка: БТА/Пресцентър на украинския президент чрез АП

Какви са вижданията на главнокомандващия украинската армия

Сайтът на CNN публикува вижданията на главнокомандващия украинската армия Валерий Залужни за войната с Русия в настоящия й стадий. Той отбелязва, че успехът в нея се определя от техническия прогрес, политическите условия и икономическата среда.

"Втората световна война приключи преди почти 80 години, но наследството й във военните стратегии е важно и досега", пише Залужни.

"Въпреки всички технически достижения последните десетилетия победата изглежда така: унищожаване на врага и завземане или освобождаване на територия."

"Но все пак", пише Залужни, "има и разлики: основна движеща сила в тази война е развитието на безпилотните системи на въоръжение, т.е. дроновете. Те се разпространяват с главозамайваща скорост, а сферата им на приложение става все по-голяма", пише украинският военачалник, предаде вестник “Сега”.

"Дроновете заедно с другите видове съвременно оръжие са способни да помогнат на Украйна да избегне да влезе в позиционна война, в която тя няма преимущество.

Слабостта на режима на международни санкции означава, че Русия в партньорство с някои други страни все още е способна да разгърне военно-промишления комплекс за война на изтощението", отбелязва генералът.

"Запасите на нашите партньори от ракети, прехващачи за противовъздушна отбрана и боеприпаси за артилерията се изчерпват поради интензивността на военните действия в Украйна, но също така и поради глобалния недостиг на горивни заряди", допълва той.

"Русия, отчитайки как събитията в Близкия изток отвличат вниманието на международната общност, може да се опита да провокира нови конфликти на други места", смята Залужни.

"Длъжни сме да признаем значителното преимущество на противника в мобилизацията на човешки ресурси и да го сравним с неспособността на държавните институти на Украйна да повишат числеността на нашите въоръжение сили, ако не вземат непопулярни мерки", отбелязва главнокомандващият. Именно тези мерки са повод за сериозни търкания между ген. Залужни и президента Зеленски. От няколко месеца има спор как да се проведе втора мобилизация в страната, тъй като има нужда от още войници на фронта. Твърди се, че са 500 000. Подготвен бе нов закон за мобилизацията. В началото на седмицата украинските медии писаха, позовавайки се на информирани източници, че Зеленски е уволнил Залужни. След известно време информацията бе опровергана, но на другия ден западните издания гръмнаха, че действително Зеленски е смятал да подпише указ, но се е отказал в последния момент. И те се позоваваха на анонимни източници.

"И накрая, продължаваме да сме затруднени от несъвършенствата на регулаторната рамка в нашата страна, както и от частичната монополизация на отбранителната индустрия. Това води до затруднения в производството, например на боеприпаси, които допълнително задълбочават зависимостта на Украйна от доставките от нейните съюзници", смята той.

"Нашият боен опит, особено от 2022 г. насам, е уникален, но в интерес на победата трябва постоянно да намираме нови начини и нови способности, които да ни помогнат да спечелим предимство пред врага".

"Може би приоритет номер едно тук е овладяването на цял арсенал от (сравнително) евтини, модерни и високоефективни безпилотни летателни апарати и други технологични средства. Такива средства вече позволяват на командирите да наблюдават ситуацията на бойното поле в реално време, денем и нощем и при всякакви метеорологични условия", посочва Залужни.

"Но не само това. Те предоставят разузнавателна информация в реално време, позволяваща регулиране на огъня денонощно, без пауза, което ни дава възможност да нанасяме високоточни удари по вражески цели в предни позиции и в дълбочина".

"Накратко, това не означава нищо друго освен цялостно препроектиране на операциите на бойното поле - и изоставяне на остарялото, стереотипно мислене", смята той.

"Новите операции могат да включват създаване на дигитални полета, радиоелектронен контрол на средата или комбинирана операция с използване на атакуващи дронове и кибер средства. Такива операции ще бъдат координирани и провеждани в рамките на единна концепция и план", посочва Залужни.

"От решаващо значение е, че целта не винаги ще бъде насочена единствено към борбата. Може да се търси намаляване на икономическите възможности на противника, изолиране или изтощаване. Нападателните операции могат да имат психологически цели. Въпреки това засега приоритет остава подобряването на ситуацията на бойното поле", коментира още той.

"И тук технологиите имат несъмнено превъзходство над традициите. Дистанционното управление на тези средства означава по-малък брой войници, които са в опасност, като по този начин се намалява нивото на човешките загуби. Това дава възможност да се намали (макар и със сигурност да не се премахне) зависимостта от тежката материална част при изпълнение на бойни задачи и цялостното водене на военни действия. И открива възможност за нанасяне на внезапни масирани удари по обекти от критичната инфраструктура и комуникационни центрове, без да се използват скъпи ракети или пилотирани апарати", посочва Залужни.

"С течение на времето ще станат ясни и други предимства, макар че, разбира се, врагът през цялото време ще търси начини да се защити от такива операции и да изземе или възстанови инициативата. Така че системите за отбрана също се нуждаят от постоянно усъвършенстване, както и мерките за противодействие, насочени към използването на нови технологии от страна на врага", допълва главнокомандващият.

"Предизвикателството пред нашите въоръжени сили не може да бъде подценявано", подчертава Залужни.

"Това е създаването на напълно нова държавна система за технологично превъоръжаване. Като се има предвид всичко, което се случва в момента, смятаме, че създаването на такава система може да се осъществи за пет месеца. Нашите партньори са на същото мнение", отбелязва той.

"Това време ще бъде изразходвано за създаване на подходяща организационна структура, попълване и оборудване на длъжности, осигуряване на обучение и подкрепа, изграждане на поддържаща инфраструктура и логистика и разработване на доктринална рамка".

"В заключение, през 2024 г. трябва да съсредоточим основните си усилия в три области. Създаване на система за осигуряване на въоръжените ни сили с високотехнологични средства.
Въвеждане на нова философия за обучение и водене на война, която отчита ограниченията в средствата и начина, по който те могат да бъдат използвани.
И овладяване на нови бойни способности във възможно най-кратък срок.
Ние вече притежаваме способности за елиминиране на врага и за осигуряване на съществуването на държавността. Нашата цел трябва да бъде да се възползваме от момента - максимално да натрупаме най-новите бойни способности, което ще ни позволи да отделяме по-малко ресурси за нанасяне на максимални щети на врага, да прекратим агресията и да защитим Украйна от нея в бъдеще
", заявява в заключение Валерий Залужни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    18
    Sтанко
    Тьотка Мутрофанка ми каза да пиша с други никове, да призовавам да ме онождат уж съм джендърист, ама аз и като рушлямски трол искам да ме онождат яки негри, че ме сърби яко дупарата. Онея пияни руZZшлямци в посолството с малките си меки пишленца изобщо не ги усещам! Искам ГОЛЯМ краварски чеп да ми се забие в задния двор! Анадънму? :)
  • -5
    17
    Ванка с танка
    И днес ли няма кой да ми разшири геврека ? Айде че нямам за кале!
  • 1
    16
    ванчо,
    я виж колко са добри твноите укри: „Всеки трети депутат от Върховната Рада на Украйна е купил нова кола или недвижим имот през първата година на войната. Това заяви бившият депутат Игор Мосейчук в канала си в Телеграм. „Всички трябва да живеем като тях, „слуги на народа“… Само през първата година на войната всеки трети депутат закупува нова кола или недвижим имот – апартамент, къща или парцел. Това е само за първата година, а вече минаха две години“, каза Мосийчук. Бившият народен представител смята, че „слугите на народа“ (както се нарича управляващата партия на Зеленски) ще трябва да отговорят как са закупили тези придобивки.“
  • 0
    15
    До лайната 5, 12, 13 и 14:
    Айде, време е Ебанка с танка да ходи да помага на усраинските си братя да убиват лошия Путин! Или не ти стиска, боклук третополов, и оттук добре си лаеш против Русия?!!
  • 1
    14
    Ванка с танка
    Я другаря Станко,туй дето го казваш де огледа на сцената на Болшой театър ли.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари