Ген. Мутафчийски: Няма основание да бъдат облекчени мерките за влизане в София

0
В последните 5 дни България се катери нагоре по новозаразени
В последните 5 дни България се катери нагоре по новозаразени Снимка: БГНЕС

Няма основание да бъдат облекчени пътуванията към и от София, тъй като София все още е най-голямото огнище в страната, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

"Към момента се обсъжда за мерките евентуално за парковете и за съответния ред там. Анализират се какви могат да са опасностите. На първо време е, че единствената опасност е събирането на групи и пиенето на алкохол по поляните. Най-вероятно като и ако се стигне до такова облекчаване на мерките, ще бъдат издадени и предписания как да бъдат ползвани тези паркове", уточни Мутафчийски.

За мерките за влизане в София, той каза, че с голямо учудване вчера е гледал анкета, в която 99% от анкетираните на практика казаха, че няма основание за каквито и да е мерки в България.

"Някои стигнаха до по-тежки изказвания, че няма такъв вирус и че това не е толкова страшно. Ситуацията не се преекспонира, тя продължава да бъде тревожна", добави Мутафчийски. "Според нас това е опашка от преди Цветница в нарастване броя на случаите. Тактиката за проактивно търсене на новозаразени е от повече от 3 седмици", допълни още той.

Един от най-важните критерии за освобождаване от мерките е капацитетът на здравните заведения да поемат болните. Това се обсъжда в останалия свят.

"Все пак мисля, че тази анкета, която дадоха по телевизията не е представителна много и повечето хора осъзнават какво се случва. В последните 5 дни България се катери нагоре по новозаразени. Кривата е изкривена нагоре, разбира се, не много стръмно, но има завиване нагоре, оформят се нови огнища. Голямата цел на щаба, хората от РЗИ, е да се тушират навреме тези огнища", каза още Мутафчийски.

"В повечето търговски вериги се спазва физическа дистанция и ред на допускане на клиентите. Но имаше нарушения в столицата от търговски обекти, в които имаше струпване на клиенти, което би застрашило здравето." Така ген. Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос за спазването на мерките в големите търговски вериги.

Отправени са препоръки и РЗИ, въпреки че е с голяма натовареност, конкретно по установяване на заразени и техни контактни лица, все пак ще вземат отношение. И продължава вниманието в тази насока, каза още Мутафчийски. 

"Търговските вериги не са спирани да работят, освен моловете. Моловете не работят в целия свят, не само в България. Останалите магазини не са спирани изобщо", каза още Мутафчийски. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари