Ген. Константин Попов: САЩ изрично изискаха да се плати на куп за Ф-16

0
Американците казаха, че нямаме кредитна история и заради това имат такова изискван
Американците казаха, че нямаме кредитна история и заради това имат такова изискван Снимка: БГНЕС

"От страна на САЩ имаше изрично изискване да се плати цената на Ф-16 на куп. От това зависеше дали ще спре или продължи процеса. Американците казаха, че нямаме кредитна история и заради това имат такова изискване."

Това каза пред bTV ген. Константин Попов председател на парламентарната комисия по национална сигурност. Цената е 1 милиард 256 милиона.

Всяка една техника има нужда от поддръжка. Тази цена е за пакета, който сме приели. Придобиваме на най-добра цена това, което можем да си позволим. Въпросът е ако не напарвам това какво правим?

Ние придобиваме най-добрия самолет с най-добрите способности. Някои неща, които предварително искахме, като например накои боеприпаси, които бяха одобрени от Конгреса отпаднаха, но ще има други придобивки. Щом има разрешение от Конгреса винаги можем да ги купим тез боеприпаси, има одобрение и за отпускане на 60 милиона, но цената им ще е по-малка от тази сума.

Голямата тема е, че направихме пробив и реално, след 30 години, започнахме модернизация на армията. Дори и да искаме няма да купим самолети, които да стоят на земята.

Смятам, че и сега мислим с президента Радев по един и същи начин – да увеличим бойните способности.

Ген. Попов определи пробива в НАП като неприятна история, но не и че е пробив в националната сигурност. Очевидно трябва да се поканят в комисията финансовия министъри шефът на НАП, за да дадат повече информация.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари