Депутатите одобриха сделката за Ф-16

0
Против се обявиха БСП, „Воля“, НФСБ и „Атака“
Против се обявиха БСП, „Воля“, НФСБ и „Атака“

Депутатите ратифицираха договорите, обединяващи доставката на новите самолети F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване, с което дадоха зелена светлина на модернизацията на Българските военновъздушни сили.

Ратификацията подкрепиха ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а против сделката с американската страна се обявиха от БСП, „Воля“, НФСБ и „Атака“, предава БНТ.

Сделката за осемте американски изтребителя бе обект на над 5-часов дебат, в рамките на който депутатите обсъждаха цялостния пакет – самолети, оборудване за мисиите, наземно обслужване, въоръжение, както и обучение на летци и технически състав. Всичко е на стойност малко над 1,235 млрд. щатски долара – цената, която страната ни трябва да заплати, за да издигне на ново ниво бойните способности на българската авиация и да я направи оперативно съвместима с партньорите на НАТО.

Първоначалната цена бе 1,41 млрд. долара, но българският преговорен екип постигна съгласие с американската страна за намаляването ѝ, при запазване на пакета от способности.

По време на дебатите основните аргументи в подкрепа на сделката бяха свързани със съответствието на офертата с българските изисквания, оперативна съвместимост във въздуха и на земята с нашите съюзници, перспективите пред сътрудничеството ни със САЩ, както и бойният опит на тези самолети, доказал се в много операции.

Част от аргументите на противниците пък се отнасят най-вече до високата цена като цяло, чието плащане наведнъж ще доведе до надхвърлянето на разходите ни за отбраната над 2% от Брутния вътрешен продукт

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари