ГДБОП предупреждава за зачестили фишинг атаки

1
Киберпрестъпници източват пари и чрез фалшиви магазини за онлайн пазаруване
Киберпрестъпници източват пари и чрез фалшиви магазини за онлайн пазаруване Видео: БНТ

За все повече опити за фишинг атаки на електронните пощи, предупреждават от ГДБОП.

Киберпрестъпници източват пари и чрез фалшиви магазини за онлайн пазаруване. Лесна мишена за измамниците са домашните компютри, които не са достатъчно добре защитени.

Все повече са опитите на киберпрестъпници да източат банкови сметки чрез фишинг страници. Схемата е обичайна - получавате писмо на електронната си поща от името на банка, с което ви приканват да влезете в посочена интернет страница, информира БНТ.

Явор Колев - директор на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП: Тя наподобява или е абсолютно идентична със страницата на банковата институция, където потребителят се приканва да въведе потребителско име и парола за банкиране за достъп до банковите институции, които впоследствие се използват от организираната престъпност.

Зрител разказа за "По света и у нас", че така се е разделил с около 150 евро. Банки, от чието име се изпращат измамни имейли, предупреждават, че никога не изискват каквато и да е информация по този начин. При съмнение трябва веднага да се свържете с банката. Няма гаранция обаче ,че сумата ви ще бъде възстановена. Освен пари по тази схема може да бъде източена и ценна информация от компютъра или телефона ни.

Явор Колев - директор на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП: Ако това писмо, спам атаката, съдържа прикачен файл, отварянето активира зловреден код, който се инсталира на компютъра и компютърът става абсолютно уязвим.

От ГДБОП предупреждават и за фалшиви онлайн магазини, които изчезват след като се плати избран продукт.

Явор Колев - директор на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП: Ежедневно се появяват нови и нови с примамливи оферти - много ниски цени на различни стоки, ниски цени на услуги, обещания за някакви печалби и т.н.

Специалистите съветват да се използват надеждни антивирусни програми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари