Газът и метанът поскъпват заради акциз и ДДС

0
От 1 август да бъдат върнати акцизите за втечнения нефтен газ (LPG) и за метана за автомобили
От 1 август да бъдат върнати акцизите за втечнения нефтен газ (LPG) и за метана за автомобили

От 1 юли е планирано увеличение и на тол таксите

Метанът и газът за автомобили ще поскъпнат, а сметките за парно ще бъдат рекордно високи през следващата зима. От 1 август да бъдат върнати акцизите за втечнения нефтен газ (LPG) и за метана за автомобили, предвижда проектът на бюджет, подготвен от Министерство на финансите, пише Труд.

През миналата година акцизите за тези горива бяха премахвани заради високите им цени, като беше решено да бъдат без налози до средата на 2025 г. Сега, тъй като цените на горивата се върнаха на близки до старите нива, акцизът за метана и за LPG се предлага да бъде върнат. Акцизът за втечнения нефтен газ (LPG) от 1 август ще бъде 340 лв. за 1000 литра, което прави по 34 ст. за литър. Като се добави и ДДС, се оказва че налозите във всеки литър газ ще нараснат с около 41 ст. Акцизът за метана ще бъде върнат на старото ниво от 0,85 лв. за гигаджаул. Това прави по около 5 ст. на кг. Като се добави и ДДС налозите във всеки килограм метан ще нараснат с 6 ст. Освен това още от 1 юли се връща стандартната ставка на ДДС за метана от 20%, след като временно беше намалена на 9%. Което допълнително ще увеличи цената на метана с около 20 ст. за кг.

ДДС за парното в момента е 9% и още от 1 юли ще се върне на стандартната ставка от 20 на сто, както беше решено още през миналата година. Така през следващата зима сметките за парно ще бъдат с около 10% по-високи, независимо, че цената на газа на международните пазари се върна на нивата от преди войната в Украйна.

От 1 август 2023 г. ще бъде въведен и акциз за течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и за заместителите на тютюна, съдържащи никотин. Акцизът за течностите за електронните цигари, несъдържащи тютюн, ще бъде 30 ст. на милилитър до края на годината, 35 ст. през 2024 г. и 40 ст. за 2025 г. Същият ще бъде налогът и за течностите, съдържащи никотин, което представлява увеличение спрямо приетата през миналата година таблица за повишаване на акциза през годините. Акцизът за заместителите на тютюн, съдържащи никотин, ще бъде 90 лв. за кг. до края на година, 95 лв. през 2024 г. и 105 лв. през 2025 г. Това се отнася за никотинови продукти, съставени изцяло или частично от прах, частици от паста/гел или комбинация от тези форми, включително в опаковки под формата на пакетчета (паучове), които съдържат никотин.

Намалените данъчни ставки на ДДС от 9% за ресторанти и спортни съоръжения, както и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното ще продължат да действат до края на годината.

От 1 юли е планирано увеличение и на тол таксите. Очакваните допълнителни приходи от това са в размер на 215,7 млн. лв. за 2023 и 40 млн. лв. за 2024 г.

От 1 януари е предвидено и въвеждане на национален допълнителен данък в съответствие с Директива на ЕС за осигуряване на глобално минимално ниво на данъчно облагане за групите на мултинационалните предприятия и големите местни групи. Корпоративният данък за големите мултинационални компании с годишни приходи над 800 млн. евро ще бъде увеличен от сегашните 10% на 15 на сто. Това ще засегне предимно банките, ако са част от мултинационална група, както и големите търговски вериги. Промяната ще осигури допълнителни приходи в бюджета за 2024 г. в размер на 220 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    тоди
    Ало управляващите ше видите парламент ама през крив макарон другия път.....
  • 5
    1
    123
    Трябва да се щави народа за да се налива във външно политическите авантюри на сащ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари