Гавра с хората по граничните пунктове

1
Българи решиха да тропнат едно хоро, за да минава по-бързо времето
Българи решиха да тропнат едно хоро, за да минава по-бързо времето Снимка: Юлиан Тодоров / Труд

Виновни били ксерокопията на декларациите за деца, пътуващи без единия родител.

Три дни – от петък до неделя, на граничен пункт Кулата е същински ад. Извиваха се колони с дължина от 3 до 6 км. Чакаше се с часове. В горещините колите прегряха, хората се изнервиха, пищяха деца. Ужас бе и за шофьорите на ТИР-ове, които бяха отбити да изчакват, за да преминат при намаляване на трафика по нощите, пише Труд.

Подобна бе картината и на пункт Маказа не само този, а и в последните три уикенда през юни. На пунктовете Илинден при Гоце Делчев, Златоград и Капитан Петко войвода при Свиленград също имаше колони, но се минаваше по-бързо.

Във фейсбук плъзна конспиративната теория, че затрудненията по границите са предизвикани умишлено, за да насочат туристите към българското, а не към гръцкото море.

Откъм Калотина още от петък започнаха да пристигат коли с турски гастарбайтери, пътуващи от Западна Европа към родината си. Тапи се образуваха и там, и на пунктовете Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Тежката ситуация допълнително се натягаше от пътуващи по системата “за един ден” на плаж в Гърция или на пазар до Одрин.

Автомобилите на изходите към Гърция бяха предимно български и румънски, както и миналото лято. Гранични полицаи и висши шефове от МВР и тогава, и сега продължиха да се оправдават с обяснението “много хора пътуват”.

“Няма кой да ти даде информация какво става, повреда ли има, защо се виси часове и докога. И ние и други хора ходихме пеша за вода и до тоалетната до близките бензиностанции, но и там не знаеха”, оплака се млад шофьор на автомобил със софийски номера, с когото пътуваха съпругата му и нейните родители.

Всички трасета на Кулата са отворени и работят, но толкова е капацитетът на пункта, обяви главен комисар Светлан Кичиков, който дойде да инспектира подчинените си в неделя – чак на третия ден от задръстването. Той завари колона от 3 километра. Кичиков обясни, че голямото чакане ставало заради родители, които не спазвали закона. Когато пътували без другия родител, не носели ксерокопие на нотариалната декларация за съгласие детето да излезе извън границата. Налагало се да се спира колоната, докато се направи такова копие.

“Реално те създават напрежение, защото ако спазваме правилата, то трябва да върнем обратно родителя и колата, да си правят сами копие. Но колегите им влизат в положение и губят време да им снимат сами нотариалната декларация. И забележете – това е за сметка на нашия бюджет. Само в съботния ден служителите ни са издали 486 такива копия”, обяви той.

Към 16 ч вчера задръстваният бяха на входа за леки автомобили откъм Сърбия на пункт Калотина, както и на вход откъм Гърция на Кулата и Маказа, съобщиха от МВР.

В същия час на българо-турската граница, на Капитан Андреево опашките бяха от товарни автомобили на изход, а на пункт Лесово, също на камиони, но на вход.

На Дунав мост 2 при Видин се образуваха колони от ТИР-ове, а на Дунав мост при Русе и на сухоземните пунктове с Румъния трафикът бе интензивен за леки автомобили, влизащи у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари