Гърция забранява всички футболни фенклубове

3
Кириакос Мицотакис обяви, че сдруженията на феновете на футболни отбори ще бъдат закрити
Кириакос Мицотакис обяви, че сдруженията на феновете на футболни отбори ще бъдат закрити Снимка: АП

Кириакос Мицотакис обяви, че сдруженията на феновете на футболни отбори ще бъдат закрити

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че сдруженията на феновете на футболни отбори ще бъдат закрити и заменени с официални сдружения, които ще работят в централата на всеки клуб, предаде националната телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Мицотакис направи това изявление днес, след приключването на поредица от срещи в правителствената резиденция Максимос в Атина с участието на президента на УЕФА Александър Чеферин, гръцки министри и собствениците на гръцките футболните отбори Олимпиакос, Панатинаикос, АЕК и ПАОК.

Министър-председателят заяви, че полицията поема контрола над вратите на организираните фенове, „които ни създадоха проблем“, и добави, че въпросните врати ще бъдат затворени, ако е необходимо, обобщи медията Greek City Times. По думите му за всеки отбор ще има само една асоциация, която ще подлежи на полицейски проверки.

Премиерът предупреди, че като крайна мярка, ако се наложи, отборите могат да бъдат изключвани от европейските състезания. Той обаче изрази надежда, че обстоятелствата няма да доведат до подобно решение.

Виновниците за случилото се в [град] Неа Филаделфия ще бъдат открити и наказани“, подчерта Мицотакис, визирайки кървавите сблъсъци между фенове на Динамо Загреб и АЕК Атина край гръцката столица на 7 август, при които 29-годишен гръцки привърженик на АЕК Атина беше убит.

Оперативният провал не трябва да се повтаря“ добави премиерът, тъй като гръцките власти бяха издали забрана за навлизане на хърватски запалянковци в страната поради опасност от инциденти, но в крайна сметка полицията не е могла да ги възпрепятства.

По-рано днес президентът на УЕФА Александър Чеферин призова да се „премахне ракът“ на хулиганството, написа в електронното си издание ЕРТ.

Що за човек може напада друг човек заради фланелка? Това е ракът на футбола. Не ги наричайте фенове. [...] Това трябва да спре [...] Насилието и хулиганството са проблем не само на Гърция, но и на Европа и извън нея”, коментира президентът на УЕФА.

Той отправи молба към „всички да ни помогнат да изкореним този рак не само от футбола, но и от обществото“.

Ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че нищо подобно няма да се повтори“, заяви Чеферин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари