Гърция вдига заплати, иска репарации от Германия

0
Ципрас: Гърция има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия
Ципрас: Гърция има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви курс на конфронтация с ЕС в първата си голяма реч пред парламента в Атина, в която обяви програмата на новото правителство, предадоха световните агенции.

Гърция се отказва да иска удължаване на сегашното помощно финансово споразумение, което изтича на 28 февруари, обяви Ципрас. “Спасителният план се провали. Новото правителство няма оправдание да иска удължаването му, тъй като не може да иска продължаване на една грешка”, заяви Ципрас по повод програмата за общо близо 240 млрд. евро. Той добави, че все още е оптимист, че ще се договори с партньорите си в ЕС за нов пакт за гръцкия дълг и за преходно споразумение, докато текат преговорите.

Премиерът увери, че Гърция иска да обслужва дълга си. Той покани страните партньори да седнат около масата за преговори, за да обсъдят как да стане това.

“Непоклатимото решение на правителството е да изпълни всички свои обещания от кампанията. Това е въпрос на чест и уважение към демокрацията”, каза Ципрас сред бурните аплодисменти на депутатите. Сред обещанията, които СИРИЗА ще спази, е осигуряването набезплатна храна и електричество на пострадалите от икономическите ограничения. Премиерът обеща също да вдигне нивото на заплатите в страната и да върне на работа държавните служители, съкратени при предишното правителство в рамките на бюджетните съкращения, предаде Би Би Си.

Основната борба на новото правителство ще е да води борба срещу корупцията и укриването на данъци, зарече се Ципрас. Той обяви серия от мерки за орязване на облагите на политиците като

забрана на министерските коли и продажба на един от самолетите, използвани от министър-председателя.

Ципрас заяви, че страната му има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия. Има морално задължение към нашия народ, към историята, към всички европейски народи, които се биха и проляха кръвта си срещу нацизма, има историческо задължение да поискаме от Германия военни репарации и връщане на насилствения заем, наложен на страната ни, заяви Ципрас в речта си пред парламента. По този въпрос Германия вече каза “не”, припомня АФП.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари