Гърция обяви 6-месечно извънредно положение

0

Незабавни мерки за възстановяване на засегнатите райони от проливните дъждове, които заляха Гърция, обяви от град Каламата зам-министъра за защита на гражданите Никос Тоскас след посещението му в района и среща с местните власти.

Във връзка с това бе обявено Извънредно положение във всички райони станали жертва на водната стихия, един от които е в близост до България, а именно кметство Термайко в Солун. В град Каламата и засегнатите селища в област Месиния, където са констатирани библейски щети и Солун, извънредното положение ще продължи 6 месеца, тоест до 7 март 2017 години, предаде Българските новини в чужбина.

Решението е на Генералния секретариат за гражданска защита и Министерството на вътрешните работи. Това означава, че в този период на аварийна ситуация, засегнатите общини могат да реализират възстановителни проекти като пътища, мостове, почистване на плажни ивици и други щети нанесени от водната стихия, прескачайки бюрократичните процедури.

За целта общините ще поискат допълнителен бюджет, който се полага в извънредни ситуации. Проливните дъждове, които се изсипаха, засегнаха почти цяла Гърция. Унищожена е реколта, има удавени животни, наводнени къщи, буквално са отнесени и разцепени пътища. Пътят Атина-Триполи-Каламата втори ден е затворен.

Проблеми с трафика има почти в цяла Гърция. Седем села остават недостъпни по шосе в резултат на наводненията. От чешмите в Каламата тече кална вода поради спукани водопроводи. На доста места е прекъснато електроснабдяването. Стотици обаждания за наводнения са постъпили, а именно 550 в Солун, в Месиния 350 и 125 в Лакония.

Четири човешки жертви – три от водната стихия и една от инфаркт, е констатацията от наводненията в град Каламата, където водният праг прехвърли над 2 метра по улиците.

В Солун продължава да е в неизвестност 53-годишна жена, която направила опит да излезе през прозореца на колата си, буквално на метри от дома си. Вчера колата е открита, но от жената няма следа. С помощта на пожарникари са спасени 24 души, блокирани в колите си в близост до Солун, 25 в супер маркет в Лакония, 21 души в Месиния и 50 студенти заклещени в студентски център в Каламата.

До момента няма информация за пострадали българи, но тъй като метеоролозите предупреждават за нови дъждове и бури е желателно българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, да следят прогнозите за времето и пътната обстановка, както и да избягват пътуване в засегнатите райони, тъй като доста от пътищата са затворени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари