Гърция иска да прехвърли 32 изтребителя на Украйна

0
За целта обаче е необходимо одобрението на Франция
За целта обаче е необходимо одобрението на Франция Снимка: Bloomberg

За целта обаче е необходимо одобрението на Франция

Гръцкото правителство може да прехвърли до 32 изтребителя F-16 на Украйна. За целта обаче е необходимо одобрението на Франция, съобщава News Break, предаде БГНЕС.

По данни на агенцията гръцкото правителство планира да продаде 108 изтребителя, които да бъдат изведени от експлоатация (32 броя F-16C/-D Block 30, 24 броя Mirage 2000-5 Mk. 2 и 33 броя F-4E PI2000).

"Всъщност през юли 2022 г. е поискано положително становище от съответната парламентарна комисия за продажбата на изтребители и свързаното с тях и периферно оборудване (резервни части, симулатори, инструменти и материали), чиято стойност се оценява на 117 млн. евро. Продажбата така и не се състоя, а състоянието на изтребителите на открито съхранение непрекъснато се влошава", се казва в статията.

Цената на 108 изтребителя може да бъде приблизително от 2 до 2,5 млрд. евро.

"32-те F-16C/-D Block 30, чието прехвърляне в Украйна е почти сигурно, са съвсем друг въпрос. Струва си да се напомни, че по време на експлоатацията си изтребителите от този тип са преминали през две конструктивни модернизации и вече са изкарали средно около 60% от експлоатационния си срок", се казва в статията.

Според журналистите не е толкова сигурно къде биха могли да отидат 24-те Mirage 2000-5 Mk.2, от които 14 са новопостроени, а останалите са модернизирани Mirage 2000EGM/-BGM.

"Логичните варианти са трансфер към Украйна или продажба на Индия, разбира се, с одобрението на Франция", се казва в статията.

Миналата година Дания и Нидерландия обещаха да предоставят на Украйна няколко десетки изтребителя F-16. За да получи изтребителите обаче, Украйна трябваше първо да обучи пилоти и персонал за поддръжка, както и да подготви необходимата инфраструктура в Украйна.

Според говорителя на украинските военновъздушни сили Илия Евлаш появата на F-16 в Украйна ще бъде изненада за противника. Две групи украински пилоти се намират в последните етапи на обучение.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че F-16, както и всяко друго оръжие, няма да бъдат "сребърен куршум" във войната на Украйна с Русия. Но според него тези изтребители ще бъдат важни на бойното поле.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    фена на Путин
    Аз никога не съм обидил, в нито един коментар, никого, на Русофоб и разни подобниопределения за нехаресващите Русия. Аз плюя мазните, ултра нагли и ултра подмолно долни хохли. Знам какво представляват на ДНК ниво, и колко гадна твар са голяма част от тях. Мен обаче ме разсипват от хейт. Аз нямам нищо против, но това показва голямата разлика между мен, като неразделящ Българския народ, и между евро-педерастите, които цепят народа в стил ДПС, че дори и по жестоко. Който люби хохлите, да поживее с тях и ще квичи друга песен накрая, ама ще е късно.
  • 2
    4
    До 3
    Нещо си се опитал да напишеш, но се е получила някаква пълна безсмислица...но пък от неграмотен еврогейски трол не се очаква повече :)
  • 0
    3
    До 1
    Само в главите ви русофилски се въртят количества дарения, колкото три Българии..
  • 2
    2
    Путин Хуйло
    Станах фен на гърците откакто разрешиха хомо браковете. Сега троля за да събирам пари за смяна на пола и да се омъжа в Гърция! Слава УСраина!
  • 8
    1
    фена на Путин
    Всеки иска да се отърве от боклуците си в кофата за боклук наречена украйна, за да нахалства за ново въоръжение на ниски цени и с приоритет. Не че на гърчулята им дреме за украинците, просто си изхвърлят боклука. Само че на нас никой нищо няма да ни признае, и няма да получим нощо по никакви облекчения, защото сме продажни нещастници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари