Гърция губи 2,5 милиарда евро от фалита на “Томас Кук”

0
Това прави около 1,4 % от Брутния вътрешен продукт на страната, показва проучване на гръцката хотелиерска камара
Това прави около 1,4 % от Брутния вътрешен продукт на страната, показва проучване на гръцката хотелиерска камара Снимка: AP / БТА

Гръцката икономика ще загуби около 2,5 милиарда евро заради фалита на британския туроператор „Томас Кук“. Това прави около 1,4 % от Брутния вътрешен продукт на страната, показва проучване на гръцката хотелиерска камара (ГХК).

Сумата от 2,5 милиарда се формира по следния начин:

Проучване, проведено сред хотелиерите от Института за туризъм и прогнози (ITEP), показа, че най-старият туроператор в историята е поел около 190 милиона евро задължения и загуби. Ако се включат и други форми на настаняване, тази цифра се покачва до 221 милиона евро. Като се вземат предвид пристиганията по линия на други туроператори, които са използвали самолет на “Томас Кук”, общите задължения и загуби в областта на настаняване възлизат на 315 милиона евро, сочи проучването.

Друг фактор при формиране на загуби в размер на 516 млн. евро е за хотелиерския сектор през следващата година; загубите за по-широкия сектор за настаняване се оценяват на 929 млн. евро. Използвайки туристическия коефициент – т.е. умножаването на прекия удар върху хотелите по 2.5, за да се оцени влиянието върху цялата икономика – се стига до общи прогнозни загуби в размер на 2,5 млрд. евро до 2020 г., показва проучването на ITEP, цитирано от „Катимерини“.

Хотелите с по-ниски категории могат да пострадат много сериозно от фалита на „Томас Кук“: От 9917 хотела в страната, 1193 са си сътрудничили с “Томас Кук” тази година – тоест 12% от хотелите в Гърция. Почти половината от тези (48%) са в категориите с една, две и три звезди.

Президентът на камарата Александрос Василикос коментира, че организацията вече проучва набор от мерки за подпомагане на заетостта, паричния поток на засегнатите и устойчивостта на хотелите.

Той също така подчерта необходимостта от широк съюз, включващ правителството, Гръцката национална организация по туризъм, регионалните и местните власти, както и туристическите субекти и предприятия с оглед на риска реалната икономика да загуби 2,5 милиарда евро до 2020 г. Според Василикос са необходими усилия за рекламиране на страната като туристическа дестинация и осигуряване на допълнителни взаимодействия и сътрудничество.

Удължаването на туристическия сезон и привличането на туристи с високи доходи са цели, които са станали особено належащи за икономиката на туризма и страната като цяло”, допълва Василикос. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари