Галин Цоков: Нови спортни площадки ще бъдат построени в 370 училища в страната

0
Христо Стоичков сподели за опита и усилията си в развитието на собствена футболна академия в Етрополе
Христо Стоичков сподели за опита и усилията си в развитието на собствена футболна академия в Етрополе Снимка: ММС

Христо Стоичков сподели за опита и усилията си в развитието на собствена футболна академия в Етрополе

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев обсъди с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и легендата на българския футбол и носител на „Златната топка“ Христо Стоичков възможности за насърчаване на масовия спорт от най-ранна възраст и съвместни инициативи за постигане на социално значимата цел. „Само така можем да изградим навици у децата ни и да превърнем спорта в неделима част от целия им живот“, подчерта министърът на младежта и спорта. По думите му затова и международно доказали се спортисти като Христо Стоичков са най-важните посланици в мисията за мотивирането на децата да открият своя спорт и да започнат активно да тренират.

Министър Цоков акцентира, че това е основен приоритет и за МОН, в който активно си партнират с ММС, но е много важно и участието на авторитети, чиито пример децата биха следвали.

На срещата в МОН проф. Цоков съобщи, че в повече от 370 училища в страната предстои да бъдат построени нови или изцяло обновени съществуващи спортни площадки по програма на Министерството на образованието и науката. През следващата седмица МОН ще публикува одобрените проекти за нови спортни площадки, като се очаква нова спортна база да получат повече от 120 хил. ученици. „Осигурени са и над 140 млн. лева за изграждане и ремонт и на физкултурни салони в училищата в страната“, обясни министър Цоков. По модула на програмата за физкултурни салони ще се финансира приоритетно изграждането на салони в училища, които не разполагат с такива. Тези, които вече имат салони, ще могат да използват средствата за тяхното обновяване и ремонт.

В хода на срещата Христо Стоичков сподели за опита и усилията си в развитието на собствена футболна академия в Етрополе. В момента там тренират 110 деца от целия регион. Децата в нея живеят в общежитие и учат в три местни училища. Самата школа е създадена през 2007-2008 г. като от тогава от нея са излезли над 20 професионални футболисти, включително такива играли във всички гарнитури на националния отбор, в професионалните ни лиги, както и в чужбина. Според Стоичков от изключителна важност е изпълнителната и местната власт да работят заедно и да подпомагат всяка смислена инициатива в страната, която допринася за повече спорт и откриването на нови таланти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари