Галин Григоров зарязва лозите в Пиргово

0

Областният управител на област Русе Галин Григоров посети село Пиргово, където участва в един от най-древните и обичани народни празници, а именно Трифон Зарезан.

Там той извърши ритуално зарязване на лозите. Кметът на селото Стефан Барбуков бе посетен и от общинските съветници Траян Тотев и Пламен Цветков. 

Председателят на общински съвет Русе Иво Пазарджиев и съветника Кънчо Йорданов посетиха село Тетово където ги посрещна кмета на селото - Калоян Терзиев. 

„На всички Вас пожелавам крепко здраве, радост, плодородие и пълни бъчви с вино! Нека винаги бъдем единни и никога да не позволяваме нещо да ни разедини! Нека съхраняваме родните традиции и да отдадем необходимата почит към земята, дарила ни с божествената напитка с аромат на слънце и вечност!“, заяви Григоров в приветствието си към присъстващите.

 

Припомняме, че днешният празник е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път той започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари