Галъп: 62% от българите искат съд за правителството

20
Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна
Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна

Желание за промяна, но и неохота за предсрочни избори, страх от коронавируса, но и нежелание за строги ограничения

Така обобщават от "Галъп интернешънъл" данните от телефонен сондаж, проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.

Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна. Обществото ни обаче успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и отговорността му конкретно за ситуацията с коронавируса - по последното все още преобладават положителни оценки, отбелязват анализаторите. Протестите като цяло се подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят. Видимо не се подкрепя обаче въвеждане на нови твърди ограничителни мерки по повод коронавируса. Съществени дялове от обществото вече са с намалели доходи заради извънредните мерки и само съживяване на икономическия живот може да удържи негативните тенденции в това отношение, коментират от "Галъп".

Според данните 55 на сто приемат, че правителството се справя добре или много добре със ситуацията с коронавируса, но други 43 на сто са на обратното мнение. Преди месеци тази оценка беше много по-добра, макар и сега да остава нелоша, явно, противоречивите развития с коронавируса от началото на лятото насам оказват своето влияние върху общественото мнение, смятат анализаторите.

Въпреки по-тревожните статистики обаче, и днес мнозинство от 59 процента са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки. 39 на сто обаче казват, че биха приели. Този дял не е малък и свидетелства за известен нов ръст на тревогата, отчитат от "Галъп".

Това според тях личи и в продължаващата низходяща тенденция на убеждението, че животът ще се нормализира до края на годината - само в рамките на два месеца делът на оптимистите спада от 61 на сто в началото на юни, през 40 процента в края на юни, до 32 процента сега. 44 на сто твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса, девет процента - че са загубили работно място. За осем на сто загубата на работа явно предстои, шест процента са спрели да плащат кредити, а два процента - лизинги. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване, което може би значи, че "отварянето" на икономиката е дошло сравнително навреме, за да спре допълнително задълбочаване на негативните икономически тенденции, посочват от "Галъп".

Сондажът показва, че 59 на сто продължават да подкрепят протестите в страната, а 34 на сто не ги подкрепят. Останалите се колебаят.

Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, коментират анализаторите.

От друга страна, 58 на сто смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25 на сто са на мнение, че ще изпълнят и двете цели - оставка на премиера и на главния прокурор. Според шест на сто може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че, например, само главният прокурор ще подаде оставка - три процента.

Появилата се идея за оставка на Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството - 63 на сто не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

54 на сто не искат предсрочни избори, а 42 процента - искат. Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации - обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива, смятат от "Галъп".

С провокативни въпроси те са проверили дали и доколко в тази ситуация са се развили екстремни настроения. Например, 36 на сто от анкетираните приемат ДПС дори да бъде забранена, а мнозинство от 52 на сто смята обратното. По отношение на текущата власт като цяло обаче, общественото раздразнение явно е видимо по-високо. Затова и 62 на сто се съгласяват сегашните управляващи да бъдат съдени. Данните не са прецедент, но властта следва сериозно да ги има предвид - като червена лампа за нивата на обществено търпение, посочват анализаторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари