Гъбари „засекретяват“ групите си във Фейсбук

0
Част от членуващите в групите дори са заличили от профилите си местожителството, за да не се издават къде берат
Част от членуващите в групите дори са заличили от профилите си местожителството, за да не се издават къде берат Снимка: БГНЕС / Архив

Запалени гъбари за пореден път „засекретиха“ групите си във Фейсбук.

Причината е до болка известна – да не се дава информация за находищата на ядливи гъби на хора с търговски интереси. Веднъж попаднали в такава виртуална общност, те разпитват, а после закарват на новооткритите места цели бусове берачи.

Обикновено те са с недостатъчно познания за видовете гъби. Берат най-скъпите и ценни видове, а останалите унищожават с ритници. И ако това е добре за презрелите ядливи – така се разпръскват спорите, то при младите е съсипване, а при отровните съвсем не е желателно да се помага на разпространението им, обяснява Емил Петков, опитен гъбар, предаде Дарик.

По разкази на живеещи и работещи в Родопите, като се започне от Пещера и Цигов чарк, та чак до Ракитово всяка отбивка и всеки горски път са окупирани от бусове с организирани от търговци бригади. Всеки ден – и в делник, и в празник. След някои групи не остават и току-що поникнали гъбки, а после месеци наред по стъпките им нищо не никне, разказва Ася Николова.

За да не се издават местата с ценни видове, в групите обменят информация на лични съобщения или ако имат запитване към всички, посочват надморската височина, вида гора и други особености на мястото, но не и селища, нито дори регион. Част от членуващите в групите дори са заличили от профилите си местожителството, за да не се издават къде берат.

Вандалското отношение на търговците стана повод за разочарования след традиционния гъбарски събор в местността Атолука край Брацигово през лятото на 2017-та. Организаторката – хотелиерката Ваня Вълева, тогава забелязала, че след сбирката натам тръгнали бусове на кервани.

Берачи мачкали и с колелата, и с краката, заринали най-красивите участъци с пластмасови отпадъци и храни, при чието разлагане пък се развъждат бактерии и заразяват гъбите. До момента среща за 2018 година не е обявена и вероятно няма да има.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари