Френският премиер оцеля след вот на недоверие

0
Предложението беше подкрепено само от 146 от общо 577-те депутати
Предложението беше подкрепено само от 146 от общо 577-те депутати Снимка: EPA / БГНЕС

Предложението беше подкрепено само от 146 от общо 577-те депутати

Френският министър-председател Елизабет Борн оцеля при първия си вот на недоверие в парламента, който беше подкрепен от твърдата лява опозиция, предаде БГНЕС.

Предложението, за чието приемане бяха необходими 289 гласа "за", беше подкрепено само от 146 от общо 577-те депутати на Националното събрание след близо тричасови дебати.

Партията "Непреклонна Франция" внесе предложението срещу Борн, която оглавява правителство на малцинството, но тя изглеждаше вън от опасност, когато другите опозиционни партии изключиха възможността да подкрепят инициативата още преди гласуването.

По време на дебата министър-председателят обвини LFI, че отклонява парламентарното време от важни теми.

"Дами и господа, днес можехме да работим за благото на френския народ", заяви Борн пред парламента преди гласуването.

"Вместо това обсъждаме вот на недоверие, който се основава на предполагаеми мои намерения и който пречи на работата на парламента, а оттам и на френския народ", каза тя.

Борн беше назначена от президента Еманюел Макрон през май, месец преди парламентарните избори, на които управляващата центристка партия загуби мнозинството си.

"Никога няма да приемем, че някой държи властта в тази страна, като единствената му легитимност е, че е бил назначен от президента", заяви висшият депутат от LFI Алексис Корбиер пред канала Public Senat.

"Това е моментът на истината", добави лидерът на парламентарната група на партията Матилд Пано.

„Смисълът на гласуването е политическо изясняване, тъй като тези, които не гласуват "за", ще бъдат определени като "подкрепящи политиките на правителството", добави тя.

61-годишната Борн даде да се разбере, че възнамерява да разчита на гласовете на опозиционните партии за приемане на закони, като дясната партия "Републиканци" се смята за решаваща за нейното бъдеще. Подкрепата на 62-ма депутати от "Републиканци" би била достатъчна, за да може правителството да приеме закони по време на мандата на този парламент

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари