Французин вдъхва нов живот на цигарените фасове

1
Жулиен рециклира угарките и ги превръща в изолация за сгради
Жулиен рециклира угарките и ги превръща в изолация за сгради Видео: NOVA

Жулиен рециклира угарките и ги превръща в изолация за сгради

Стряскаща статистика засяга природата. Около 4.5 трилиона фасове се изхвърлят в околната среда всяка година, а милиарди дървета се отсичат за производството на цигари. Тютюнопушенето е пагубно не само за здравето ни, но има и тежки последици от попадналите в природата угарки.

Преди 3 години, едва на 24, младият инженер Жулиен създава първата в Европа компания, която събира и рециклира цигарени фасове, които след преработка се превръщат в екологичен материал, предава NOVA. Той служи за изолация на сгради или се използва в текстила.

Замисляли ли сте се какво се случва с всеки изхвърлен цигарен фас? Трилиони угарки годишно попадат в природата, разграждат се за десетилетия, а токсичните им химикали могат да убият половината от сладководните и соленоводни риби, изложени на тях, само за 96 часа. Във Франция цигарените фасове срещат Жулиен и съдбата им е различна.

Цигарената кула може и да тежи повече от Айфеловата, но благодарение на екипа на ЧаоМего тонове угарки вече са правилно събрани, пречистени и повторно използвани, но по различен начин.

Материята, която виждате, сме получили след обработката на цигарения филтър. Веднъж рециклирана, можем да я третираме както поискаме - да правим различни по големина и дебелина парчета, които да използваме за изолация на сгради или в текстила, като вата за якета и грейки”, обяснява Жулиен. Преди да ги сложим на гърба си обаче, процесът преминава през няколко етапа.

В началото, преди да започнем преработката, отделяме фасовете от другите възможни отпадъци, които може да са попаднали вътре. Фасовете слагаме в контейнер. Ще отделим тютюна от филтъра, за да запазим целулозната материя в него, която ще подложим на допълнителна преработка. Във филтъра има между 2500 и 4000 токсични вещества, в зависимост от марката цигари, казва още откривателят на идеята. Специална машина извлича отровните материали, за да бъде резултатът екологично чист.

Едва на 21 години младият инженер разработва сам технологията като превръща дипломната си работа от университета в реалност. В продължение на година пише теорията, а след това създава и мястото, където листата с формули стават практика. 3 години след създаването на компанията, в нея вече работят 20 души. Поставили са над 5000 пепелника в цяла Франция, а приходите реинвестират в създаването на нови, по-високотехнологични машини.

Тютюневата индустрия е отговорна за повече от 8 милиона смъртни случая годишно, унищожаването на 600 милиона дървета, загубата на 22 милиарда тона вода и вредни емисии въглероден диоксид. А мечтата на Жулиен е в Европа и света да бъдат създадени повече места като неговото, които да превръщат токсичната цигарена угарка в екологичен и повторно използваем продукт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари