Франция се сбогува с великия Жан-Пол Белмондо

1
В двора на Дома на инвалидите присъстваха близките на актьора, политици, спортисти и почитатели. Отвън бяха инсталирани гигантски екрани
В двора на Дома на инвалидите присъстваха близките на актьора, политици, спортисти и почитатели. Отвън бяха инсталирани гигантски екрани Видео: TV5MONDE

Той ще остане завинаги нейният "Ас на асовете"

Франция днес отдава национална почит на Жан-Пол Белмондо - филмовата легенда, чиято кончина на 88-годишна възраст в понеделник предизвиква огромни емоции, предадоха Франс прес и  DarikNews.bg 

Първите поклонници се събраха отрано за тържествената церемония в мемориалния комплекс Дом на инвалидите, планирана за 16:30 ч. местно време.

От сутринта чакаше да се прости със своя идол 66-годишната пенсионерка Брижит Рату от Льо Ман, която сподели: "Пристигнах в 7 часа сутринта. За мен е важно да съм тук, сякаш за да се сбогувам със стар другар, когото познавам още от тийнейджърските си години". Друг почитател, Жерар, каза, че "за нищо на света не би могъл да пропусне" да се прости с актьора от филма "Лудият Пиеро".

В ранния следобед пред мемориалния комплекс се изви опашка от хора. В двора му можеха да влязат само 1000 души, снабдени със здравни пропуски. В двора на Дома на инвалидите присъстваха близките на актьора, политици, спортисти и почитатели. Отвън бяха инсталирани гигантски екрани.

Вечерта вратите на мемориалния комплекс се отвориха за всички, които пожелаха да се поклонят пред ковчега.

Погребението на Жан-Пол Белмондо ще бъде в петък сутринта в църквата Сен Жермен де Пре в Париж. То ще е в тесен семеен кръг според желанието на 58-годишния му син Пол Белмондо.

Жан-Пол Белмондо е баща на още три деца - Патрисия, починала през 1993 г., Флоранс (61 години) и Стела (18 години).

През 2018 г. подобна почит беше отдадена на големия френски певец Шарл Азнавур. Жан-Пол Белмондо тогава присъства на поклонението в Дома на инвалидите.

Въпреки че от 2001 г. Белмондо рядко се снима във филми, той си остава един от най-популярните екранни идоли на Франция.

Жан-Пол Белмондо става известен с филма "До последен дъх", влязъл в златните страници на световното кино. През 70-те години, в апогея на своята слава, Белмондо се снима в екшъни и комедии. Всички каскади във филмите си изпълнява сам ("Животното", "Ас на асовете", "Професионалистът" и др.) Образът на симпатичния млад бунтар с неотразима усмивка, пресъздаден от актьора, става обект на подражание сред европейската младеж в онези години.

Жан-Пол Белмондо се е снимал в над 80 филма. Актьорът е работил с плеяда известни режисьори от ранга на Жан-Люк Годар, Клод Льолуш, Марсел Карне, Жан-Пиер Мелвил. Мелвил определя Белмондо като най-голямото откритие на френското кино след Жерар Филип. Не по-малко забележителни са и театралните постижения на актьора. Той е удостоен с много награди, сред които и Орденът на Почетния легион "За заслуги в областта на изкуството и литературата".

През 2008 г., след дълга пауза, Жан-Пол Белмондо се снима във филма "Човек и куче", създаден специално за него от режисьора Франсис Юстер. За участието си в продукцията Белмондо споделя: "Въпреки че съм се снимал в десетки филми и съм изиграл много роли в театъра, на тези снимки бях по-щастлив от всякога".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари