Франция почете убития учител Самюел Пати

0

Във Франция изпратиха 7 души на съд за убийството на учителя, който беше обезглавен, защото показал карикатури на пророка Мохамед в час, посветен на свободата на словото.

Тази вечер паметта на Самюел Пати беше почетена на церемония в двора на Сорбоната със слова, посветени на делото на учителите, информира БНТ.

Френският президент Еманюел Макрон награди посмъртно жертвата с най-високото държавно отличие - Ордена на Почетния легион. Макрон говори за личността на Пати и увери, че във Франция няма да се откажат от карикатурите и ще продължат да преподават.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Самюел Пати беше убит, защото въплъщаваше Републиката, която всеки ден се възражда в класните стаи, свободата, която се предава и се увековечава в училище. Самюел Пати беше убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще. и знаят, че със спокойни герои като него никога няма да го имат. В петък Самюел Пати стана лицето на Републиката, на нашата воля да разбием терористите, да намалим ислямистите, да живеем като общност от свободни граждани в нашата страна. Той стана лицето на нашата решимост да разбираме, да учим, да продължим да преподаваме и да бъдем свободни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук