Франция обмисля евтаназията

1
Законопроект предвижда прием на смъртоносно лекарство по собствена воля
Законопроект предвижда прием на смъртоносно лекарство по собствена воля

Законопроект предвижда прием на смъртоносно лекарство по собствена воля

Правителството на Франция днес представи законопроект, който ще позволи на възрастни с терминален рак или друго нелечимо заболяване да приемат смъртоносни медикаменти, на фона на нарастващи обществени настоявания за осигуряване на правни възможности за слагане на край на живота, предаде Асошиейтед прес.

Много французи пътуват до съседни страни, където медицински асистираното самоубийство или евтаназията са законни. Френският президент Еманюел Макрон отдавна обеща въвеждането на такъв закон.

За да се възползват от наскоро предложената мярка, пациентите трябва да са над 18 години и да са френски граждани или да живеят във Франция, каза министърkата на здравеопазването Катрин Вотрен след заседание на кабинета, предава БТА.

Екип от медицински специалисти ще трябва да потвърди, че пациентът има тежко и нелечимо заболяване, страда от непоносима и нелечима болка и търси смъртоносно лекарство по собствена воля. Пациенти с тежки психиатрични състояния и невродегенеративни разстройства като болестта на Алцхаймер няма да бъдат допускани до прием на такива лекарства.

Пациент, който отправи искане за получаване на смъртоносен медикамент, задължително ще има период на размисъл, след който трябва да го потвърди, каза Вотрен.

Ако бъде одобрен, лекар ще му издаде рецепта за смъртоносния медикамент, с валидност три месеца. Хората ще могат да го приемат в дома си, в старчески дом или в здравно заведение, каза Макрон. Ако физическото им състояние не им позволява да се справят сами, ще им бъде позволено да получат помощ от друго лице по свой избор или от лекар или медицинска сестра.

Сега законопроектът ще бъде предложен за обсъждане в парламента. Вотрен призова за „огромно изслушване, огромно смирение, тъй като се докосваме до теми за живота и смъртта, и огромно уважение към свободата на съвестта на всеки един от нас“.

Министър Вторен също така обяви 1,1 милиарда евро допълнителни разходи за палиативни и други грижи в края на живота.

Доклад от миналата година показа, че повечето френски граждани подкрепят легализирането на възможността за слагане на край на живота, а проучванията на общественото мнение показват нарастваща подкрепа през последните 20 години.

Френски закон от 2016 г. предвижда, че лекарите могат да държат терминално болни пациенти упоени преди смъртта им, но не позволява асистирано самоубийство или евтаназия.

Медицинско асистираното самоубийство включва пациенти, които приемат по собствена воля смъртоносна напитка или медикамент, предписани от лекар, като трябва да отговарят на определени критерии. Евтаназията включва поставяне на смъртоносна инжекция от лекари или други здравни специалисти, на пациенти, които отговарят на определени критерии, по тяхно желание.

Асистираното самоубийство е разрешено в Швейцария и Португалия и няколко щата на САЩ. Понастоящем евтаназията е законна в Нидерландия, Испания, Канада, Австралия, Колумбия, Белгия и Люксембург при определени условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Бацо Гацов
    Още един прозорец на Овертон е на път да бъде отворен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари