Франс прес: Оттеглянето на Борисов отвори кутията на Пандора, серийна корупция в България

0
Безпрецедентният поток от разкрития за корупцията в България могат да променят хода на изборите в неделя
Безпрецедентният поток от разкрития за корупцията в България могат да променят хода на изборите в неделя Снимка: БГНЕС / Архив

Безпрецедентната серия от разкрития за корупция може да промени изхода от предсрочните парламентарни избори в България. Всеки ден има нов скандал: оттеглянето на Бойко Борисов от властта, който в продължение на 10 години беше силният човек в страната, отвори кутията на Пандора

Това се казва в репортаж на Агенция Франс прес от София, цитирана от БГНЕС.

Продажба на бъбреци на богати чужденци от Израел, Япония или Оман: държавна болница в София е поставена на мушката на фона на безпрецедентния поток от разкрития за корупцията в България, които могат да променят хода на изборите в неделя.

Консервативният лидер спечели парламентарните избори през април, но не успя да сформира правителство. Служебният кабинет, който го смени, започна да хвърля светлина върху предишното управление - една година след масовите протести срещу корупцията, които разтърсиха столицата на България.

„Ужасен съм от мащаба“ на лошите практики, заяви в неделя новият министър-председател Стефан Янев по общественото радио. „Не очаквах, че ще бъде толкова драматично“, каза той, оплаквайки се от „опитите за саботаж“ от страна на администрацията.

В един от случаите служителите отказват да предоставят исканата информация, в друг не могат да бъдат намерени или изведнъж си вземат отпуск по болест, за да не се налага да отговарят за действията си. И това на най-високо ниво: високопоставени служители на агенциите за национална сигурност или на Българската банка за развитие, например, отказаха да сътрудничат.

Езиците се развързват

Зад това анализаторът Евгений Дайнов вижда ръката на Борисов, който, според думите му, е създал „паралелна власт“, която да възпрепятства усилията на сегашното правителство.

Случаят с трафик на органи, взети от украинци или молдовци за мними роднини от други държави, е емблематичен за трудностите, които срещат управляващите. Уволненият директор на въпросната болница първоначално отказа да се подчини, преди случаят да стигне до съд.

Четиринадесет години след присъединяването си към Европейския съюз, България не бележи напредък в на борбата с корупцията, според класация на неправителствената организация Transparency International.

През последните седмици българите научиха, че почти половината от обществените поръчки са възложени без търг, сочат данните, представени от финансовия министър.

Правителството проучва и авансовото изплащане на суми от страна на държавата на големи компании за изграждането на пътища или язовири, при положение, че работата дори не е започнала и сроковете са изтекли.

След години мълчание, обаче, езиците се развързват. Парламентарна комисия за разследване на корупцията по време на мандатите на г-н Борисов, например беше залята от свидетелски показания.

„Пароксизъм”

От своя страна Бойко Борисов отрича всякаква вина и заявява, че зад всичко това прозира желанието за отмъщение на неговия заклет враг, президента Румен Радев, който назначи членовете на служебното правителство.

Освен разкритията във вътрешнополитически план, Вашингтон наложи в началото на юни санкции срещу шестима български граждани и 64 техни компании за предполагаемото им участие "в корупция".

"Това е знак, че корупцията в България е достигнала застрашителни размери, че превземането на държавата е достигнало ниво, което вече не може да се толерира", коментира Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика.

Министерството на финансите на САЩ предприе тези стъпки съгласно закона "Магнитски", при което се замразяват всички американски активи на посочените физически и юридически лица и им се налага забрана да правят доларови транзакции.

Сред тях е и бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски, когото, според протестиращите, Борисов защитава с помощта на главния прокурор Иван Гешев.

Този поток от новини би трябвало да окаже влияние върху резултатите от изборите, смята анализаторът Ивайло Дичев - професор в Софийския университет.

Г-н Борисов най-накрая е "разобличен", каза той пред Франс прес, отбелязвайки, че е настъпила "промяна", осъзнаване на общественото мнение, дори да не се очакват дълбоки сътресения, докато съдебната система не бъде реформирана.

Всъщност социологическите проучвания показват, че партия ГЕРБ на Бойко Борисов губи позиции: сега се очаква тя да получи около 20% от гласовете, в сравнение с резултата от 26% през пролетта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари