Фондацията на Бил Гейтс влага „всичко“ срещу Covid-19

1
Фондацията на милиардера ще съсредоточи всичките си ресурси за борба с коронавируса
Фондацията на милиардера ще съсредоточи всичките си ресурси за борба с коронавируса Снимка: Getty Images

Фондацията на милиардера Бил Гейтс ще съсредоточи всичките си ресурси за борба с коронавируса, предава Financial Times.

Филантропът и основател на Microsoft Corp. заяви, че фондацията, носеща неговото и това на съпругата му Мелинда име, с ресурси от над 40 милиарда долара, ще инвестира „цялото си внимание“ върху пандемията и търсенето на ваксина срещу нея. Вирусът Covid-19, който избухна в Китай в края на 2019 г., уби повече от 200 хиляди души и вече срива икономиката по света.

„Икономиките ще пострадат от значително намалените нива на икономическа активност, невиждани от години. Пандемията може да струва на световната икономика десетки трилиони долари“, посочва пред FT Гейтс.

Досега фондацията е дарила 250 млн. долара за подпомагане на борбата с коронавируса и пренасочва отдели, посветени на борбата с други болести, към битката срещу пандемията.

„Отделите, които са фокусирани върху ХИВ, малария, полиолиелит почти изцяло преместиха вниманието си върху коронавируса“, допълни Гейтс.

Гейтс също защити Световната здравна организация срещу обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че институцията се е провалила в реакцията си срещу заразата.

„СЗО очевидно е много, много важна организация и всъщност трябва да получи допълнителна подкрепа за изпълнението на своята роля по време на тази епидемия“, каза Гейтс. Според него Тръмп не би да материализирал заплахата си да спре финансирането за СЗО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари